HRS

czwartek, 25 kwietnia 2013

Film z wyprawy na Sardynię

Powiem krótko - 4 kraje, 4 obce sobie osoby, 4 loty - jedno fly4free - oto co udało nam się zobaczyć:)
Zapraszam na film z wycieczki na Sardynię.
KONIECZNIE PRZEŁĄCZCIE TRYB NA HD720p

wtorek, 23 kwietnia 2013

Rozwiązanie konkursu z herbatą


Z małym opóźnieniem, ale przedstawiam wynik na konkurs z herbatą. Osoba z numerem 15, która udostępniła link z konkursem, pomijając moje własne udostępnienia to Jolanta G.
Gratuluje wygranej i skontaktuje się na FB w celu otrzymania adresu!

A JUŻ JUTRO! FILM Z 5 DNIOWEJ WYPRAWY NA SARDYNIĘ! ZAPRASZAM!

Smaki Sardynii

Ostatnie 5 dni spędziłem na przepięknej i słonecznej włoskiej wyspie - Sardynii. Co to były za wakacje. Nie było by w tym nic dziwnego, gdyby nie sposób w jaki się tam znalazłem.
Istnieje taka strona fly4free i tam, któregoś razu, zupełnie przypadkiem powstał temat na forum - "Szukam osób podróżujących z Gdańska". Wystarczył 1 dzień, aby 4 zupełnie sobie obce osoby zgadały się i kupiły bilety. I to na fajnej trasie - Gdańsk - Sztokholm - Alghero i powrót Cagliari - Oslo - Gdańsk. Całość nie kosztowała więcej niż 120 zł, ale relacja z całego pobytu troszkę później.

Najpierw trochę ciekawostek kulinarnych, które co prawda nie koniecznie muszą się kojarzyć z Sardynią, ale są na tyle ciekawe, że postanowiłem je spróbować i ani trochę nie żałuję tego kroku. Jakże by było moje życie smutne, gdybym nie poznał smaku pizzy na słodko.
Generalnie Włochy słyną z czego? Z pizzy, makaronów i dobrego wina. Tak też było.
Wydziwianie zaczęło się od pizzy amerykańskiej - z frytkami. Bardzo sycąca pizza, której wcześniej nie jadłem, a widziałem już w naszych polskich pizzeriach. Szału nie zrobiła większego.
Kolejną rzeczą, którą obiecałem sobie spróbować to konina. Nigdy nie próbowałem tego mięsa, ale po steku z wielbłąda, który jadłem w Egipcie przyszedł czas na koninę. Również szału jakiegoś wielkiego nie było. Mięso ciągnące się, gumowate - może było źle przyrządzone, w każdym razie chyba kolejnego razu nie będzie z tym rodzajem mięsa w moim życiu.

Szał zaczął się na końcu uczty. Zobaczyliśmy kartę z pizzami na słodko. Chyba, to było najlepsze co można było zjeść na Sardynii. Nigdy nie pomyślałem, że można coś takiego stworzyć.
Na pierwszy ogień poszła pizza tiramisu - włosi również słyną z przyrządzania tego deseru. Bardzo dobre połączenie składników i niebo w gębie.
Najlepsze jest jednak to, że na jednej słodkiej pizzy na próbę się nie skończyło.
Zamówiliśmy kolejną... Pizza z sosem pistacjowym i orzechowym coś jak nutella.
Moje kubki smakowe oszalały, tak jak i pozostałych  towarzyszy podróży.
Jak tylko kiedyś będziecie mieli okazję spróbować czegoś takiego - nie wahajcie się! GWARANTUJĘ niezapomniane smaki!





piątek, 19 kwietnia 2013

Karkówka z grilla

 Poprzednio były szaszłyki, tym razem pora na karkówkę z grilla. Tak jak pisałem wcześniej, sezon grillowy w roku 2013 został rozpoczęty w zeszły weekend. Oby taka pogoda już się utrzymała, to będzie można poszaleć na grillu.







Składniki:
1. 0,5 kg karkówki
2. 1 cebula
3. 2 ząbki czosnku
4. Olej
5. Przyprawy: papryka ostra, kumin, sól, pieprz, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie





 Przygotowanie:
1. Karkówkę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paski.
2. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, czosnek drobno siekamy.
3. Do miseczki wlewamy oleju.
4. Wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek.
5. Całość przyprawiamy według uznania - sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, kumin, imbir, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie i dokładnie mieszamy.
6. Pokrojone mięso wrzucamy do marynaty.
7. Wszystko dokładnie mieszamy.
8. Całość przykrywamy talerzykiem, aby docisnąć mięso, które ma być zanurzone w marynacie.
9. Wsadzamy na kilka godzin do lodówki.
10. Na rozpalonego grilla wrzucamy wcześniej przygotowane mięso i zostawiamy do czasu zarumienienia się karkówki.

 S M A C Z N E G O ! ! ! 

środa, 17 kwietnia 2013

Szaszłyki z grila


W ostatni weekend pogoda była wyśmienita! Idealna na grilla, przynajmniej w stolicy, gdzie byłem w odwiedzinach u rodziny.
Słoneczko świeciło, śniegu już nie było widać, więc sezon grillowy czas zaczynać! Zrobiłem kilka szaszłyków, karkówkę (będzie też na blogu) oraz kiełbaski.
Ależ nam się tęskniło za takim jedzeniem!





Składniki:
0,5 kg karkówki
0,3 kg boczku surowego
1 kiełbasa zwyczajna
kilka pieczarek
kilka cebul
0,5 czerwonej papryki
sól, pieprz





 Przygotowanie:
1. Surowe mięso myjemy i kroimy na kawałki ok 3 cm x 3 cm
2. Cebulę kroimy w grubsze krążki
3. Pieczarki również dzielimy na grubsze kawałki.
4. Paprykę kroimy w kwadraciki, a kiełbasę w plastry.
5. Na patyczki do szaszłyków nabijamy na zmianę składniki według upodobań. Ja robiłem karkówka, cebula, papryka, kiełbasa, pieczarka, boczek i tak x2.
6. Całość przyprawiamy solą i pieprzem i wstawiamy do lodówki.
7. Na rozpalonego grilla kładziemy gotowe szaszłyki i grillujemy do czasu upieczenia się mięsa.
8. Podajemy najlepiej z musztardą.


S M A C Z N E G O ! ! ! 


poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Konkurs na 100 tyś wyświetleń! - zestaw herbat z Indii


Dziękuję WAM! Minął już mi ponad rok z blogiem! Ponad 100 tyś wyświetleń bloga w tym terminie, to Wasza zasługa! Dziękuję wszystkim i zapraszam na konkurs!

UWAGA KONKURS!

Zestaw herbat z Indii

Smaki:
Strawberry tea, Rose tea, Raspbeery tea, Banana tea, Jasmin tea, Orange tea, Mango tea, Pineapple tea, Lemon tea, Mixefruit tea, Chocolate tea, Vanilla teaGreen tea, Masala tea, Assam tea, Black tea

ZASADY:

1. Polub nas na FB - http://www.facebook.com/gotujebochce
2. Polub post z konkursem na naszym FB
3. Udostępnij ten post konkursowy na swojej tablicy.
4. Spośród wszystkich osób, które udostępnią i polubią nasz profil wybierzemy jedną, która otrzyma zestaw herbat.
5. Wybraną osobę podamy dnia 23.04.2013 roku o godz. 20.00

Z A P R A S Z A M ! ! ! 

środa, 10 kwietnia 2013

Zapiekanka z pieczarkami i serem


Ile razy zastanawialiście się, co by tu wymyślić innego na kolacje? Czy nie macie tak za często? Ja właśnie taki wczoraj miałem dylemat, co tu zrobić, aby babci u której jestem obecnie w odwiedzinach smakowało.
Całe szczęście sklep ma blisko, dużo produktów nie potrzeba, a zapiekanka na pewno  będzie jej smakować.





Składniki:
2 średnie bagietki
kilka pieczarek
10 dkg startego sera
0,5 średniej cebuli
2 ząbki czosnku
masło






 Przygotowanie:
1. Na patelni roztapiamy masło.
2. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek też drobno siekamy.
3. Wrzucamy na patelnię i smażymy do zeszklenia.
4. Pieczarki myjemy i kroimy.
5. Gdy cebula się zeszkli dodajemy do całości pieczarki i smażymy do momentu, aż pieczarki zaczną się rumienić.
6. Bagietkę przekroić wzdłuż.
7. Gotowymi pieczarkami z cebulką smarujemy przygotowane pieczywo.
8. Na wierzch posypujemy ser żółty.
9. Piekarnik nagrzewamy do ok 180 stopni.
10. Na zapiekankę można położyć dowolne składniki, ja dodałem trochę szynki.
11. Wkładamy wszystko do piekarnika i trzymamy do czasu stopienia się sera.
12. Zapiekanki podajemy z ketchupem bądź sosem czosnkowym.

S M A C Z N E G O ! ! !


piątek, 5 kwietnia 2013

Kurczak z warzywami po chińsku.



Orientalne przyprawy i dania to moje klimaty. Często wracam do kuchni chińskiej, bo przygotowanie dań nie zajmuje dużo czasu. Dziś bardzo standardowy przepis z kurczakiem w roli głównej. W zasadzie następnym razem kupię wołowinie albo wieprzowinę smak będzie bardziej konkretny i wyrazisty. Co do warzyw możecie dowolnie komponować swoja własna mieszankę ja wyjęłam  wszystko to co miałam pod ręką w lodówce.

Składniki:
250g piersi z kurczaka
1 marchewka
Pół selera
1 cebula
pół pora
1 czerwona papryka
pół szklanki grzybów Mun
2 ząbki czosnku
Przyprawy: curry, imbir, papryka chilli, sól pieprz sos sojowy

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od  zalania grzybów Mun gorąca wodą na 10 min. Następnie wszystkie warzywa czyli marchewkę, seler, paprykę  kroimy w słupki, tylko por w talarki.
2. Mięso myjemy kroimy w paski lub kostkę.
3. Do miseczki z kilkoma łyżkami oliwy, wsypujemy curry, sól, pieprz, imbir i paprykę chilli.
4. Dorzucamy wyciśnięty przez praskę czosnek i
dolewamy 3-4 łyżki sosu sojowego.
5. Marynatą zalewamy mięso i trzymamy ok. 1 godziny w lodówce. Wiadomo najlepiej zostawić na całą noc w lodówce.
6. Po tym czasie wrzucamy mięso wraz z marynatą na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy, aż curry zacznie się karmelizować.
7. Dodajemy wtedy wszystkie warzywa, podsmażamy podlewając co jakiś czas wodą.
8. Dusimy ok. 15-20 minut. W razie potrzeby
doprawiamy do smaku przyprawami.
9. Podajemy z ryżem.

S M A C Z N E G O ! ! !

środa, 3 kwietnia 2013

Ciasto z nutellą i wiśniami

Jakiś rok temu pierwszy raz spróbowałem tego ciasta. Od razu stało się jednym z moich ulubionych, a to za sprawą genialnego spodu. Miałem okazje skosztować w kilku miejscach, m.in. u znajomej w kawiarni Weranda Cafe w Chałupach. Swoją drogą, jeżeli wybieracie się na półwysep - koniecznie tam musicie wstąpić na kawę i ciacho.
Smak spodu tego ciasta urzekł mnie i dość długo szukałem przepisu na to jakże banalne połączenie smaków - nutella + sucharki.



Składniki:
700 g nutelli bądź tym podobnych zaminników
0,5 l śmietany 30%
3 śmietan fixy
0,5 kg zmielonego twarogu
3 łyżki cukru pudru
słoik wiśni w kompocie
3 galaretki wiśniowe
1 opakowanie sucharków




Przygotowanie:
Spód:
1. Do garnka z wodą wstawiamy słoik z nutellą i mieszamy, aż będzie rzadkie.
2. Sucharki wrzucamy do miski i kruszymy na małe kawałeczki.
3. Płynną nutellą zalewamy sucharki i całość miksujemy, aż składniki dobrze się wymieszają.
4. Do tortownicy przelewamy całą masę i wygładzamy.
5. Wkładamy tortownicę do zamrażarki, aby schłodzić spód.

Środek:
1. 0,5 l śmietany 30% wlewamy do naczynia.
2. Dodajemy 3 łyżki cukru pudru i ubijamy śmietanę na gęsto.
3. Na koniec dodajemy 3 śmietan fixy.
4. Do ubitej śmietany dodajemy 0,5 kg zmielonego twarogu i dokładnie mieszamy.
5. Wykładamy na schłodzony i utwardzony spód.


Góra:
1. Do garnka przelewamy kompot z wiśni i uzupełniamy do pełnego 1l wodą. Całość podgrzewamy. Nie doprowadzamy do wrzenia.
2. Wiśnie z kompotu rozkładamy na pozostałe warstwy.
3. Galaretki wrzucamy do gorącego kompotu i rozrabiamy.
4. Zostawiamy przygotowane galaretki do ostygnięcia.
5. Kiedy zacznie tężeć wylewamy na pozostałą część ciasta i wkładamy do całkowitego stężenia do lodówki.

MAŁA RADA: Zacznij od warstwy górnej, aby w czasie robienia reszty, galaretka mogła zastygnąć
S M A C Z N E G O  ! ! ! 




wtorek, 2 kwietnia 2013

Udka z kaczki z żurawiną i jabłkami.

Święta święta... i po świętach. W tak tradycyjnych dniach  nie mogło zabraknąć mojego ulubionego świątecznego dania. Nie wyobrażam sobie jakby mogło go zabraknąć. Kaczka w mojej kuchni gości od pokoleń. Co rok tak samo przygotowywana smakuje doskonale dlaczego?
Bo smak mięsa zawsze wychodzi idealny. Jest soczysty, delikatny i aromatyczny.
Miłośnikom kaczki chyba nie muszę polecać ani reklamować, za to osoby które się jeszcze się nie
przekonały niech wiedzą, że tracą i to dużo !
Zapraszam do wypróbowania.



Składniki:

4 udka z kaczki
Słoiczek gotowej żurawiny
6 jabłek
Sól, pieprz, tymianek, czosnek
Olej
Kasza Kuskus
Szklanka czerwonego wina


Przygotowanie:
1. Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem, odstawić na noc do lodówki.
2.W garnku na mocno rozgrzanym tłuszczu ułożyć udka z kaczki i obsmażyć je ze wszystkich stron podlewając wodą. Ja dla urozmaicenia smaku dolałam jeszcze szklankę wina czerwonego.
3. Jabłka obieramy ze skórki kroimy w ósemki i na małym ogniu gotujemy, aż zrobią się miękkie. Kupując jabłka zwróćcie uwagę aby były kwaskowate i twarde.
4. Mięso dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu obracając, aż będzie całkowicie
miękkie.
5.Podawać z ciepłą żurawina i jabłkami.


S M A C Z N E G O  ! ! ! 




Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...