Święta się zbliżają wielkimi krokami, pierniczki już raz u nas na blogu już się pojawiły, co nie znaczy, że znów nie mogą.
Ostatnimi czasy byłem na warsztatach fotograficzno kulinarnych i od jednego ze sponsorów Dr. Oetkera dostałem karton wypełniony po brzegi różnymi produktami do dekoracji ciast i pierników, oraz znajdowało się w nim opakowanie pierniczków. Wystarczyło dodać masło i jajko, wymieszać i gotowe. Na opakowaniu widnieje napis, że z tego ciasta można zrobić ok 60 szt. Może, gdyby to były mikroskopijne sztuki, wielkości dołączonej foremki, to tyle sztuk by wyszło. W rzeczywistości jest znacznie mniej, ale jeżeli chciałem się pobawić w dekorowanie pierniczków z chrześnicą, nic innego mi nie było potrzebne.
Składniki:
- 1 op. pierniczki Dr.Oetker
- 100 g masła
- 1 jajo
- różne składniki do dekorowania ciast Dr. Oetkera
Przygotowanie:
1. Otwieramy gotową mieszankę do pierników i przesypujemy do miseczki.
2. Masło delikatnie rozpuszczamy i dodajemy wraz z jajkiem do wcześniej przygotowanej mieszanki.
3. Całość dokładnie mieszamy.
4. Odstawiamy ciasto na 30 minut do zamrażarki.
5. Następnie wyjmujemy, wałkujemy i wykrawamy foremki.
6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10 minut.
Po wystudzeniu pierniczki dekorujemy. Aby były miękkie, można do pudełka, w którym je przechowujemy dodać ćwiartkę jabłka, które odda pierniczkom swoją wilgoć
Ostatnimi czasy byłem na warsztatach fotograficzno kulinarnych i od jednego ze sponsorów Dr. Oetkera dostałem karton wypełniony po brzegi różnymi produktami do dekoracji ciast i pierników, oraz znajdowało się w nim opakowanie pierniczków. Wystarczyło dodać masło i jajko, wymieszać i gotowe. Na opakowaniu widnieje napis, że z tego ciasta można zrobić ok 60 szt. Może, gdyby to były mikroskopijne sztuki, wielkości dołączonej foremki, to tyle sztuk by wyszło. W rzeczywistości jest znacznie mniej, ale jeżeli chciałem się pobawić w dekorowanie pierniczków z chrześnicą, nic innego mi nie było potrzebne.
Składniki:
- 1 op. pierniczki Dr.Oetker
- 100 g masła
- 1 jajo
- różne składniki do dekorowania ciast Dr. Oetkera
Przygotowanie:
1. Otwieramy gotową mieszankę do pierników i przesypujemy do miseczki.
2. Masło delikatnie rozpuszczamy i dodajemy wraz z jajkiem do wcześniej przygotowanej mieszanki.
3. Całość dokładnie mieszamy.
4. Odstawiamy ciasto na 30 minut do zamrażarki.
5. Następnie wyjmujemy, wałkujemy i wykrawamy foremki.
6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10 minut.
Po wystudzeniu pierniczki dekorujemy. Aby były miękkie, można do pudełka, w którym je przechowujemy dodać ćwiartkę jabłka, które odda pierniczkom swoją wilgoć
Robiłam te pierniczki swoimi foremkami i wyszło mi ich równo 60 ;)
OdpowiedzUsuńW tym roku pierwszy raz zakupiłam ten produkt, ale nie wiem kiedy zrobić te pierniczki: tuż przed świętami czy kilka dni wcześniej?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie Aleksandra
zdecydowanie przed świętami, bo dłużej nie wytrzymają :P
UsuńDziękuję za odpowiedź :) Dopiero zaczynam swoją przygodę z wypiekami, dlatego też ucieszyłam się, kiedy zobaczyłam prawie gotowe ciasto na pierniki w sklepie. Z moim roztargnieniem upieczenie czegokolwiek to nie taka prosta sprawa( kiedyś zapomniałam dodać proszku do pieczenia do ciasta bazującego na tym składniku :D:D:D), więc niezmiernie cieszę się, że istnieje coś takiego jak blogi kulinarne, z których można czerpać wiele cennych rad i wskazówek!:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTe pierniczki są od razu miękkie po upieczeniu?
OdpowiedzUsuń