Przyszedł czas na kolejną pyszną zupkę na blogu. Zupę robiła Ania i jak na taką prostą zupkę była rewelacyjna. W połączeniu z tagliatelle z cukinii smak był niesamowity. Polecam wszystkim smaczną i wiosenną zupę krem z cukinii.
Składniki:
- 1
kg cukinii plus 1 mała sztuka na tagliatelle
- 4
duże ziemniaki
- 1
cebula
-
2 pietruszki
- 6
szt ziela angielskiego
- listek
laurowy
-
1.5 łyżki Vegety
-
1 łyżka gałki muszkatołowej
-
kawałek świeżego imbiru
- sól
- pieprz
- łyżka
masła
- łyżka
oliwy
Przygotowanie:
1. Cebulę
i imbir obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle z dodatkiem oliwy.
2. Cukinię
myjemy, bez obierania kroimy w grubszą kostkę.
3. Ziemniaki
obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka.
4. Wszystkie
składniki wrzucamy do garnka zalewamy 2
litrami wody dodajemy Vegetę , listek laurowy oraz ziele angielskie gotujemy do
miękkości warzyw ( ok. 20-25 min)
5. W
tym czasie nasze cukinie myjemy i obieraczką do warzyw strugamy cienkie długie
plasterki.
6. Z
ugotowanej zupy wyławiamy ziele angielskie i listek laurowy, zabielamy śmietaną
i miksujemy wszystko na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i gałką
muszkatołową.
7. Do
gorącej zupy wrzucamy cieniutkie paseczki cukinii i zostawiamy w niej na 5 min
by zmiękły przelewamy do talerzy i gotowe.
S M A C Z N E G O ! ! !
lubię bardzo! :] taka wiosenna zieleń :]
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia. Zapraszamy do udziału w cotygodniowej akcji dla blogerów, w której mogą powalczyć o nagrody i promocję swojego bloga http://on.fb.me/1s9IoNf
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie tu podoba ciekawe informacje !
OdpowiedzUsuń