"Wiosna, wiosna, wiosna ach to ty!(...)" a wraz z tobą pełno świeżych warzyw i owoców. Jak zobaczyłem dziś w sklepie młodą kapustę, młode ziemniaki to zabrakło mi tylko schabowego do kompletu i fantastyczny obiad gotowy!
Tak też zrobiłem. Przepis na kapustkę jest mojej babci i jest to najlepsza kapusta jaką w życiu jadłem! To w sumie dla niej powstaje ten post a nie dla zwykłego schabowego, którego każdy potrafi zrobić.
Składniki:
- 1 kotlet schabowy
- 1 młoda kapusta
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, vegeta
- ocet
- cukier
- koperek
- młode ziemniaki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Kapustę szatkujemy. Cebulkę kroimy w kosteczkę.
2. Na oleju podsmażamy cebulkę, aby się zarumieniła, następnie dodajemy poszatkowaną kapustę. Całość solimy i na małym ogniu podsmażamy. Następnie dodajemy pieprzu, vegety i odrobinę cukru do smaku. Kiedy kapusta będzie miękka przekładamy ją do miski i odstawiamy pod przykrycie, najlepiej koc albo kołdra na jakieś 2 godziny.
3. Po tym czasie podgrzewamy i wykańczamy kapustkę, dodajemy przecier, ocet i koperek. Całość mieszamy.
4. Podajemy z kotletem schabowym i ziemniaczkami młodymi.
Tak też zrobiłem. Przepis na kapustkę jest mojej babci i jest to najlepsza kapusta jaką w życiu jadłem! To w sumie dla niej powstaje ten post a nie dla zwykłego schabowego, którego każdy potrafi zrobić.
Składniki:
- 1 kotlet schabowy
- 1 młoda kapusta
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, vegeta
- ocet
- cukier
- koperek
- młode ziemniaki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Kapustę szatkujemy. Cebulkę kroimy w kosteczkę.
2. Na oleju podsmażamy cebulkę, aby się zarumieniła, następnie dodajemy poszatkowaną kapustę. Całość solimy i na małym ogniu podsmażamy. Następnie dodajemy pieprzu, vegety i odrobinę cukru do smaku. Kiedy kapusta będzie miękka przekładamy ją do miski i odstawiamy pod przykrycie, najlepiej koc albo kołdra na jakieś 2 godziny.
3. Po tym czasie podgrzewamy i wykańczamy kapustkę, dodajemy przecier, ocet i koperek. Całość mieszamy.
4. Podajemy z kotletem schabowym i ziemniaczkami młodymi.
S M A C Z N E G O ! ! !
Pyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuńoj i to jak pyszny:)
Usuńpyszny obiad:)
OdpowiedzUsuńpolska klasyka w 100 % :)
OdpowiedzUsuńnawet w 200 %:)
Usuńikona polskiej kuchni, super zdjęcie
OdpowiedzUsuńdzięki:)
UsuńTypowy, pyszny, niedzielny obiad w okresie wiosna - lato :) Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie tu podoba ciekawe informacje !
OdpowiedzUsuń