HRS

czwartek, 24 kwietnia 2014

Krem z cukinii

Przyszedł czas na kolejną pyszną zupkę na blogu. Zupę robiła Ania i jak na taką prostą zupkę była rewelacyjna. W połączeniu z tagliatelle z cukinii smak był niesamowity. Polecam wszystkim smaczną i wiosenną zupę krem z cukinii.


Składniki:

- 1 kg cukinii plus 1 mała sztuka na tagliatelle
- 4 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 2  pietruszki
- 6 szt ziela angielskiego
- listek laurowy
- 1.5 łyżki Vegety
- 1 łyżka gałki muszkatołowej
- kawałek świeżego imbiru
- sól
- pieprz


- 100 ml śmietany
- łyżka masła
- łyżka oliwy



Przygotowanie:

1. Cebulę i imbir obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle z dodatkiem oliwy.
2. Cukinię myjemy, bez obierania kroimy w grubszą kostkę.
3. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka.
4. Wszystkie składniki wrzucamy  do garnka zalewamy 2 litrami wody dodajemy Vegetę , listek laurowy oraz ziele angielskie gotujemy do miękkości warzyw ( ok. 20-25 min)
5. W tym czasie nasze cukinie myjemy i obieraczką do warzyw strugamy cienkie długie plasterki.
6. Z ugotowanej zupy wyławiamy ziele angielskie i listek laurowy, zabielamy śmietaną i miksujemy wszystko na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową.
7. Do gorącej zupy wrzucamy cieniutkie paseczki cukinii i zostawiamy w niej na 5 min by zmiękły przelewamy do talerzy i gotowe.

S M A C Z N E G O ! ! ! 




3 komentarze:

  1. lubię bardzo! :] taka wiosenna zieleń :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia. Zapraszamy do udziału w cotygodniowej akcji dla blogerów, w której mogą powalczyć o nagrody i promocję swojego bloga http://on.fb.me/1s9IoNf

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo mi sie tu podoba ciekawe informacje !

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...