Kolejny przepis z sezonowymi produktami. Tym razem przyszedł czas na rabarbar. Wpadłem na pomysł zrobienia ciasta, po tym jak wszedłem do piekarni i patrzę a tam drożdżówka z rabarbarem, którą uwielbiam. Nie trwało to długo, w warzywniaku kupiłem rabarbar i zabrałem się do roboty. Z jednego przepisu zrobiłem jedną całą blachę ciasta i 2 drożdżówki w kokilkach. Przepis na ciasto drożdżowe zrobiłem na podstawie bloga Kwestia Smaku.
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka 2%
- 200 g masła
- 4 jajka
- 50 g drożdży
- 4 szklanki mąki
- 60 dkg rabarbaru
Kruszonka
- 50 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
Przygotowanie:
1. Do dużego garnka dodajemy mleko, masło oraz cukier. Na małym ogniu podgrzewamy wszystko, aż masło się roztopi i cukier się rozpuści.
2. Następnie chwilkę studzimy, dodajemy 4 jajka i pokruszone drożdże. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
3. W międzyczasie myjemy i obieramy rabarbar. Kroimy to w ok. 0,5 cm kawałki.
4. Następnie szykujemy kruszonkę. Rozpuszczamy masło i mieszamy z cukrem. Kiedy zacznie delikatnie bulgotać dodajemy mąkę i mieszamy. Gotową kruszonkę odstawiamy do ostygnięcia.
5. Po 1,5 h do naszego ciasta dodajemy 4 szklanki przesianej mąki i wyrabiamy ciasto ok. 10 minut.
6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy na nią gotowe ciasto
7. Rozkładamy przygotowany rabarbar, następnie posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Przez 20 minut zostawiamy otwarte drzwiczki, aby ciasto wyrosło. Następnie zamykamy piekarnik i pieczemy ok 30-35 minut, aż ciasto się zarumieni. Całość posypujemy cukrem pudrem.
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka 2%
- 200 g masła
- 4 jajka
- 50 g drożdży
- 4 szklanki mąki
- 60 dkg rabarbaru
Kruszonka
- 50 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
Przygotowanie:
1. Do dużego garnka dodajemy mleko, masło oraz cukier. Na małym ogniu podgrzewamy wszystko, aż masło się roztopi i cukier się rozpuści.
2. Następnie chwilkę studzimy, dodajemy 4 jajka i pokruszone drożdże. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h.
3. W międzyczasie myjemy i obieramy rabarbar. Kroimy to w ok. 0,5 cm kawałki.
4. Następnie szykujemy kruszonkę. Rozpuszczamy masło i mieszamy z cukrem. Kiedy zacznie delikatnie bulgotać dodajemy mąkę i mieszamy. Gotową kruszonkę odstawiamy do ostygnięcia.
5. Po 1,5 h do naszego ciasta dodajemy 4 szklanki przesianej mąki i wyrabiamy ciasto ok. 10 minut.
6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy na nią gotowe ciasto
7. Rozkładamy przygotowany rabarbar, następnie posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Przez 20 minut zostawiamy otwarte drzwiczki, aby ciasto wyrosło. Następnie zamykamy piekarnik i pieczemy ok 30-35 minut, aż ciasto się zarumieni. Całość posypujemy cukrem pudrem.
S M A C Z N E G O ! ! !
pyszne ciasto z rabarbarem najlepsze!! ja robilłm ciasto budyniowe z rabarbarem,jabłkami i cynamonem.polecam .zapraszam na bloga i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/niedzielny-akomczuszek.html
Bardzo ciekawy blog kulinarny z interesującymi przepisami. Gratuluję pomysłu :)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do mnie i pozdrawiam.
www.odpowiedzinatrudnepytania.pl
Wiosenna klasyka. Uwielbiam :) U mnie dziś też rabarbarowo :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie!
OdpowiedzUsuńDopiero zaczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
Jesteś Mistrzem ! Ciasto wyszło fantastyczne :o) zajadamy się z siostrą ! ;)
OdpowiedzUsuńjest przepyszne ! ja też ostatnio kilka razy robiłem :)
Usuńwygląda świetnie i pewnie świetnie smakuje niedawno robiłam z rabarbarem na kruchym cieście, ale przystopuje ze słodkościami bo jak tak dalej pójdzie to bede musiała się zaopatrzyć w tuniki dla puszystych
OdpowiedzUsuńKolejny raz piekę z Twojego przepisu i kolejny raz wychodzi pysznie! Wczoraj akurat zamieniłam rabarbar na śliwki, wyszło super! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i Zapraszam do siebie: http://passionatanyprice.blogspot.com/
Smacznie wygląda. Muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie zabieram się za niego ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńsmakuje jak w domu u babci :)
OdpowiedzUsuńdobrze pomyślane :)
OdpowiedzUsuńciekawy blog fajne inspiracje
OdpowiedzUsuńCieszę się, że natrafiłam na ten przepis!
OdpowiedzUsuń