Gulasz (porcja dla ok. 4 osób)
Potrzebne składniki |
2. 1 średnia papryka
3. 1 pomidor
4. 1 cebula
5. 2 łyżki mąki (do zagęszczenia sosu na koniec)
6. olej do smażenia
7. ciepła przegotowana woda
Przyprawy:
1. Przyprawa do gulaszu (najlepsza Kamis)
2. Czosnek granulowany
3. Pieprz ziołowy
4. Papryka ostra
5. Sól, Pieprz
Zaczynamy!
Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię |
2. Potrzebne warzywa również polecam teraz pokroić na kawałki, nie będzie z tym problemu później.
Smażenie:
1. Na patelnię wlewamy olej.
2. Na rozgrzany olej wrzucamy wcześniej przygotowane mięso i zaczynamy smażyć.
Mięso puszcza wodę |
4. W trakcie smażenia mięso zaczyna nam puszczać wodę. Cały czas na dużym ogniu trzymamy do momentu, aż woda nie zacznie wyparowywać.
Dodajemy warzywa |
Mieszamy |
5. Kiedy objętość wody na patelni znacznie się zmniejszy czas na przygotowane wcześniej warzywa. Wrzucamy je wszystkie razem i dokładnie mieszamy.
Dodajemy przyprawy |
6. W momencie kiedy woda nam całkiem odparuje z patelni można dodać trochę oleju.
7. Następnym krokiem jest dodanie przypraw. Dodajemy czosnek granulowany, pieprz ziołowy, pieprz zwykły, i z 1/2 torebki przyprawy do gulaszu, oraz troszkę "warzywka" lub "vegety".
8. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy aż mięso się zarumieni.
Dolewamy po trochu wody |
Smażymy aż mięso się zarumieni |
9. Kiedy mięso będzie już przysmażone, możemy po trochu dodawać gorącej wody.
10. Woda po trochu będzie sobie odparowywać, a kiedy już jej nie będzie, dolewamy znów wody. Tym razem można zalać troszkę więcej.
Tak przygotowane mięso wraz z sosem przelewamy do garnka |
Patelnię zalewamy wodą |
Gotujemy aż mięso będzie miękkie |
13. Całość gotujemy w garnku pod przykryciem, do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Zagęszczamy sos |
Gotowa potrawa |
15. Do zagęszczenia sosu bierzemy szklankę, do której wsypujemy 2 łyżki mąki i zalewamy ją wodą. Wszystko dokładnie mieszamy aby nie było grudek.
16. Gotową i rozmieszaną mąkę powoli wlewamy do garnka z potrawą, dokładnie mieszając.
17. Całość pozostawić jeszcze na trochę na małym ogniu, tak aby smak mąki się ulotnił.
18. W tym czasie można ugotować ryż, i po kilku minutach danie mamy gotowe.
Gotowe danie |
SMACZNEGO!
Ja osobiście polecam jeszcze ok 2h wczesniej przed przyrządzeniem przyprawić mięso przyprawami i wstawić do lodówki żeby się "przeżarło", smak jest wtedy intensywniejszy :)
OdpowiedzUsuńPrezes
pychhhhhhaaa :) przepis stał się inspiracją ale ... jak to ja , musiałam lekko zmodyfikować zamiast pomidora-pieczarki a przyprawę Kamis zastąpiłam Prymat :)
OdpowiedzUsuń