HRS

sobota, 25 lutego 2012

Gulasz

I czas na kolejne danie:) Tym razem postanowiłem zrobić danie główne - gulasz. Gulasz oczywiście można podawać z dowolnym dodatkiem. Pasuje do niego zarówno kasza (której ja osobiście nie znoszę), ziemniaki, ryż, a jeżeli chodzi o jakiś dodatek z warzyw - polecam buraczki lub ogórek kiszony, konserwowy. Kto co lubi.

Gulasz (porcja dla ok. 4 osób)
Potrzebne składniki
1. 1 kg mięso wieprzowe (szynka lub łopatka)
2. 1 średnia papryka
3. 1 pomidor
4. 1 cebula
5. 2 łyżki mąki (do zagęszczenia sosu na koniec)
6. olej do smażenia
7. ciepła przegotowana woda

Przyprawy:
1. Przyprawa do gulaszu (najlepsza Kamis)
2. Czosnek granulowany
3. Pieprz ziołowy
4. Papryka ostra
5. Sól, Pieprz

Zaczynamy!

Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię
1. Mięso myjemy i kroimy w kostkę.
2. Potrzebne warzywa również polecam teraz pokroić na kawałki, nie będzie z tym problemu później.

Smażenie:
1. Na patelnię wlewamy olej.
2. Na rozgrzany olej wrzucamy wcześniej przygotowane mięso i zaczynamy smażyć.


Mięso puszcza wodę
3. Można teraz posolić mięso.
4. W trakcie smażenia mięso zaczyna nam puszczać wodę. Cały czas na dużym ogniu trzymamy do momentu, aż woda nie zacznie wyparowywać.






Dodajemy warzywa
Mieszamy

5. Kiedy objętość wody na patelni znacznie się zmniejszy czas na przygotowane wcześniej warzywa. Wrzucamy je wszystkie razem i dokładnie mieszamy.


Dodajemy przyprawy

6. W momencie kiedy woda nam całkiem odparuje z patelni można dodać trochę oleju.
7. Następnym krokiem jest dodanie przypraw. Dodajemy czosnek granulowany, pieprz ziołowy, pieprz zwykły, i z 1/2 torebki przyprawy do gulaszu, oraz troszkę "warzywka" lub "vegety".
8. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy aż mięso się zarumieni.
Dolewamy po trochu wody
Smażymy aż mięso się zarumieni


9. Kiedy mięso będzie już przysmażone, możemy po trochu dodawać gorącej wody.
10. Woda po trochu będzie sobie odparowywać, a kiedy już jej nie będzie, dolewamy znów wody. Tym razem można zalać troszkę więcej.
Tak przygotowane mięso wraz z sosem przelewamy do garnka
11. Po zalaniu wodą, można jeszcze trochę potrzymać mięso na patelni, po czym wszystko przekładamy do garnka.
Patelnię zalewamy wodą
Gotujemy aż mięso będzie miękkie
12. Polecam po przełożeniu wszystkiego zalać patelnię wodą a następnie zlanie pozostałego "smaczku" do garnka.
 13. Całość gotujemy w garnku pod przykryciem, do momentu, aż mięso będzie miękkie.



Zagęszczamy sos
Gotowa potrawa
14.  Jeżeli potrawa jest mało pikantna, a ktoś lubi ostre dania, można dodać trochę papryki ostrej.
15. Do zagęszczenia sosu bierzemy szklankę, do której wsypujemy 2 łyżki mąki i zalewamy ją wodą. Wszystko dokładnie mieszamy aby nie było grudek.

16. Gotową i rozmieszaną mąkę powoli wlewamy do garnka z potrawą, dokładnie mieszając.
17. Całość pozostawić jeszcze na trochę na małym ogniu, tak aby smak mąki się ulotnił.
18. W tym czasie można ugotować ryż, i po kilku minutach danie mamy gotowe.

Gotowe danie

 SMACZNEGO!





2 komentarze:

  1. Ja osobiście polecam jeszcze ok 2h wczesniej przed przyrządzeniem przyprawić mięso przyprawami i wstawić do lodówki żeby się "przeżarło", smak jest wtedy intensywniejszy :)
    Prezes

    OdpowiedzUsuń
  2. pychhhhhhaaa :) przepis stał się inspiracją ale ... jak to ja , musiałam lekko zmodyfikować zamiast pomidora-pieczarki a przyprawę Kamis zastąpiłam Prymat :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...