Pierogi z jagodami i jabłkiem |
Pierogi z jagodami i z jabłkami (porcja ok 50 szt.)
Potrzebne składniki |
1. 550 gr mąki
2. 250 ml gorącej wody
3. 2 łyżki oleju
4. szczypta soli
Nadzienie:
1. Jagody, jabłka
2. cukier
3. cynamon
4. śmietana 18% do polania pierogów
Do mąki dolewamy gorącej wody |
Ciasto mieszamy widelcem |
1. Mąkę wsypujemy do miski.
2. Dolewamy powoli gorącej wody.
3. Mieszamy ciasto WIDELCEM!
4. Dodajemy szczyptę soli oraz olej.
Ugniatamy ciasto |
Odstawiamy ciasto na 10 min |
7. Następnie podsypujemy na stolnicę, stół - w zależności co mamy dostępne - mąkę.
8. Zagniatamy jeszcze trochę ciasto aby tworzyło jednolitą masę.
Wycinamy okrągłe placki |
Wałkujemy ciasto |
10. Pozostawioną część ciasta wałkujemy na placek odpowiedniej grubości.
11. Z ciasta szklanką wycinamy okrągłe placki i lepimy pierogi.
Nadzienie:
Jagody:
1. Na placek kładziemy łyżkę jagód, posypujemy pół łyżeczki cukru i lepimy - ot tyle przygotowania:) (jeżeli macie mrożone jagody, polecam nakładać zamrożone, bo kiedy się rozmrożą, strasznie ciężko się lepi pierożki).
Jabłka:
1. Jabłko kroimy w dość małą kostkę.
2. Dodajemy cynamon i cukier.
3. Całość mieszamy.
4. Gotowe nadzienie !
Gotowanie
1. Wodę z dodatkiem soli gotujemy.
2. Do wrzącej wody wrzucamy nasze pierożki.
3. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię.
4. Dajemy im jeszcze jakieś 3-5 minut i wyciągamy na talerz.
Pierożki na koniec polewamy śmietaną 18% i posypujemy cukrem.
S M A C Z N E G O ! ! !
Pierogi z jagodami |
Pierogi z jabłkiem i z jagodami |
Ależ mi ochoty na pierogi z jagodami i słodką śmietanką narobiłeś :D Przypomniały mi się letnie dni:D Wypróbuję bo bardziej przejrzystego przepisu nie widziałam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZ jagodami zawsze robię kiedy jest sezon :) uwielbiam !
OdpowiedzUsuń