HRS

czwartek, 15 marca 2012

Pierogi z jagodami i z jabłkiem

Pierogi z jagodami i jabłkiem
Dziś kolejne danie. Tym razem pierogi na słodko. Zbytnio nie przepadam za daniami na słodko, ale z racji tego, że zostało w zamrażalce trochę jagód, to szkoda, aby się zmarnowały. Jagód było nie za wiele, dlatego też powstał na szybko farsz do pozostałego ciasta. Nadzienie z jabłkiem i cynamonem bardziej mi smakowały niż z jagodami. Całe szczęście wakacje coraz bliżej i będzie można pojeść trochę świeżych owoców sezonowych . Post podzielę na 2 części - 1 jak zrobić ciasto (bardzo smaczne) a 2 część to przygotowanie farszu - choć przy jagodach nawet nie ma co opisywać:)

Pierogi z jagodami  i z jabłkami (porcja ok 50 szt.)

Potrzebne składniki
Ciasto:
1. 550 gr mąki
2. 250 ml gorącej wody
3. 2 łyżki oleju
4. szczypta soli

Nadzienie:
1. Jagody, jabłka
2. cukier
3. cynamon
4. śmietana 18% do polania pierogów

Do mąki dolewamy gorącej wody
Ciasto mieszamy widelcem
Ciasto:
1. Mąkę wsypujemy do miski.
2. Dolewamy powoli gorącej wody.
3. Mieszamy ciasto WIDELCEM!
4. Dodajemy szczyptę soli oraz olej.
Ugniatamy ciasto
5. Mieszamy aż cała mąka się sklei.
Odstawiamy ciasto na 10 min
6. Odstawiamy ciasto na 10 min i czekamy aż ostygnie.
7. Następnie podsypujemy na stolnicę, stół - w zależności co mamy dostępne - mąkę.
8. Zagniatamy jeszcze trochę ciasto aby tworzyło jednolitą masę.

Wycinamy okrągłe placki

Wałkujemy ciasto
9. Tak gotowe ciasto dzielimy na 2 części i jedną odstawiamy i przykrywamy aby nie wyschła.
10. Pozostawioną część ciasta wałkujemy na placek odpowiedniej grubości.
11. Z ciasta szklanką wycinamy okrągłe placki i lepimy pierogi.


Nadzienie:
Jagody:

1. Na placek kładziemy łyżkę jagód, posypujemy pół łyżeczki cukru i lepimy - ot tyle przygotowania:) (jeżeli macie mrożone jagody, polecam nakładać zamrożone, bo kiedy się rozmrożą, strasznie ciężko się lepi pierożki).



Jabłka:

1. Jabłko kroimy w dość małą kostkę.
2. Dodajemy cynamon i cukier.
3. Całość mieszamy.
4. Gotowe nadzienie !



 Gotowanie


1. Wodę z dodatkiem soli gotujemy.
2. Do wrzącej wody wrzucamy nasze pierożki.
3. Czekamy aż wypłyną na powierzchnię.
4. Dajemy im jeszcze jakieś 3-5 minut i wyciągamy na talerz.


Pierożki na koniec polewamy śmietaną 18% i posypujemy cukrem.

S M A C Z N E G O ! ! !

 
Pierogi z jagodami
Pierogi z jabłkiem i z jagodami

2 komentarze:

  1. Ależ mi ochoty na pierogi z jagodami i słodką śmietanką narobiłeś :D Przypomniały mi się letnie dni:D Wypróbuję bo bardziej przejrzystego przepisu nie widziałam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z jagodami zawsze robię kiedy jest sezon :) uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...