Kocham kurki ! A w tarcie jestem niezmiernie zakochana od lat !
Dziś zaprezentuję idealne połączenie smaków grzybów razem z szynką parmeńską. Podawać możemy zarówno na zimno jak i na ciepło. Doskonała na każdą okazję ;)
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka gęstej śmietany
- szczypta soli
Nadzienie:
- 400g kurek
- 3-4 plastry szynki parmeńskiej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
- 2 jajka
- 150g śmietanki 18%
- 50g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki startego żółtego sera
Przygotowanie:
1.Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i drobno siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, szybko zagniatamy i wkładamy ciasto owinięte w folię na około godzinę do lodówki.
2. Kurki myjemy, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy grzyby. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek. Obsmażamy ok 5 min. Szynkę parmeńską rozrywamy na drobne kawałki i smażymy jeszcze kolejne 5 min. Odstawiamy do ostygnięcia gotowy farsz doprawiając solą i pieprzem.
3. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy placek większy niż forma. Delikatnie przenosimy i
dociskamy do boków. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Spód tarty nakłuwamy widelcem i przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia. Obciążamy ryżem i zapiekamy 15 min. Po tym czasie zdejmujemy papier z ryżem i zostawiamy jeszcze 10 min w piekarniku.
4. Rozkładamy farsz na podpieczony spód.
5. Dalej roztrzepujemy jajka, dodając śmietanę i starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i zalewamy farsz.
6.Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 25 minut i gotowe.
Dziś zaprezentuję idealne połączenie smaków grzybów razem z szynką parmeńską. Podawać możemy zarówno na zimno jak i na ciepło. Doskonała na każdą okazję ;)
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka gęstej śmietany
- szczypta soli
Nadzienie:
- 400g kurek
- 3-4 plastry szynki parmeńskiej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
- 2 jajka
- 150g śmietanki 18%
- 50g kwaśnej śmietany
- 2 łyżki startego żółtego sera
Przygotowanie:
1.Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i drobno siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, szybko zagniatamy i wkładamy ciasto owinięte w folię na około godzinę do lodówki.
2. Kurki myjemy, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy grzyby. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i czosnek. Obsmażamy ok 5 min. Szynkę parmeńską rozrywamy na drobne kawałki i smażymy jeszcze kolejne 5 min. Odstawiamy do ostygnięcia gotowy farsz doprawiając solą i pieprzem.
3. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy placek większy niż forma. Delikatnie przenosimy i
dociskamy do boków. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Spód tarty nakłuwamy widelcem i przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia. Obciążamy ryżem i zapiekamy 15 min. Po tym czasie zdejmujemy papier z ryżem i zostawiamy jeszcze 10 min w piekarniku.
4. Rozkładamy farsz na podpieczony spód.
5. Dalej roztrzepujemy jajka, dodając śmietanę i starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i zalewamy farsz.
6.Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 25 minut i gotowe.
S M A C Z N E G O ! ! !
Wygląda wyśmienicie, tylko czy już mamy sezon na kurki?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam również do siebie na kulinarnyblog.pl
a mamy :) zbierane osobiście w miniony weekend :)
UsuńPiękne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy sama nie gotowałam/kupowałam kurek...ale tarta wygląda super. Zawsze miałam obawy czy nie będą twarde. Nie będą? :)))
OdpowiedzUsuńniee kurki są przepyszne!
UsuńTzn. że muszę spróbować :)
Usuńtrzeba będzie zrobić bo to moje smaki
OdpowiedzUsuńKoniecznie :) tarta jest przepyszna w tej postaci
UsuńMniam... kurki. Wygląda pysznie i zapewne takie też jest (było). Trzeba tylko czekać na sezon :)
OdpowiedzUsuńSezon kurkowy już trwa:) nie ma na co czekać :)
Usuńwygląda obłędnie. też dzisiaj tartę z kurkami. mam nadzieję, że wyjdzie smaczna :)
OdpowiedzUsuń