Tagliatelle bianca - makaron z sosem serowym i brokułami (porcja dl 2 - 3 osób)
Potrzebne składniki |
1. Makaron tagliatelle
2. Brokuł
3. Pierś (1 pojedyncza)
4. Śmietana 18%
5. Serek topiony - najzwyklejszy (ok. 150 g)
6. Kostka rosołowa
7. Starty ser żółty
8. Przyprawy: kurkuma, pieprz, sól, papryka ostra
Gotujemy brokuła |
Pierś podsmażamy |
1. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie.
2. Pierś kroimy w kostkę.
3. Solimy i pieprzymy pierś, następnie smażymy ją na patelni, do czasu, aż zacznie się rumienić.
4. Robimy sos z przepisu poniżej.
Roztapiamy serki |
Dodajemy kostkę rosołową |
1. Serki topione roztapiamy na patelni z odrobiną wody. Całość powinna tworzyć jednolitą masę.
2. Do roztopionych serków kruszymy kostkę rosołową i dokładnie wszystko mieszamy.
Dodajemy śmietanę 18% |
Dodajemy kurkumę |
3. Do całości dodajemy 3/4 kubeczka śmietany 18% i również całość mieszamy.
4. Następnie dosypujemy kurkumę oraz troszkę papryki ostrej, soli i pieprzu.
Wsypujemy wcześniej przysmażonego kurczaka. |
6. Sos dość szybko gęstnieje więc warto dolewać co jakiś czas gotowanej wody, aby rozrzedzić całość.
Gotowy sos |
Gotujemy makaron al dente |
5. Gotujemy makaron tak, aby był al dente.
6. Makaron po odlaniu układamy na talerz.
7. Makaron polewamy sosem.
8. Na całość układamy kilka kwiatków brokuła
9. Wszystko posypujemy startym żółtym serem
10. Można na chwilę wrzucić całe danie do mikrofalówki aby całość się zapiekła, ale nie jest to konieczne.
S M A C Z N E G O !!!
Gotowe danie |
Sama robię bardzo podobny, ale nigdy nie dodawałam kurkumy - muszę spróbować. Lubię to!
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowałam, bałam się kurkumy ale wyszło pysznie :)
OdpowiedzUsuńCieszy mnie to:)
Usuńuwielbiam takie potrawy, makaron ser i do tego brokuły! Pycha!
OdpowiedzUsuńSos z serków topionych:) hmm.. brzmi ciekawie:D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie..
OdpowiedzUsuńRobię to danie w ciut inny sposób, ale podejrzewam, że smak jest taki sam :) A jest pyszne, fakt :)
OdpowiedzUsuńśmietana, serek topiony... bomba kaloryczna... albo 1 albo 2
OdpowiedzUsuńpoza tym żaden szanujący się i zdrowo gotujący kucharz (nawet amator) nie używa w swojej kuchni kostek rosołowych! toż to sama chemia i królestwo glutaminianu sodu! lepiej zrobić własny bulion raz w tygodniu i mieć go w lodówce do różnych przepisów (zup, sosów itp) lub zamrozić i mieć własne lodowe kostki rosołowe. precz z kostkami!
Raz do roku można zrobić takie danie a z tymi składnikami ten smak jest naprawdę nie do podrobienia!
UsuńChcialabym skomentowac ten przepis.Nie ma w tym nic zlego,ze masz nowe wyobrazenie o kuchni.Prosze nie uzywaj zwrotow obcojezycznych nie majac nawet znajomosci wystarczajacej,by moc zrozumiec co wkladasz do garnka.Po pierwsze tytul potrawy w niegramatycznej formie,lepij brzmi po polsku;po drugie uzyles kalafiora a nie brokuly.Serki topione nie sa ani smaczne,ani zdrowe,pozatym kostki rosolowe do doskonala mieszanka rakotworcza.Smacznego dla odwaznych!
Usuń