Składniki:
Pierś z kurczaka
Mąka
1 Jajko
Skórka z 1/2 pomarańcza
Sos piri piri lub przyprawa chili
Sól
Olej
Ryż
Sos:
80 ml soku z wyciśniętego pomarańcza
120 ml wody
łyżeczka octu balsamicznego
kilka kropli zwykłego octu
łyżka ciemnego sosu sojowego
4-5 łyżeczek cukru
2 łyżeczki ketchupu
2 łyżki wody + 1 łyżka mąki ziemniaczanej (wymieszać)
Przygotowanie:
Kurczak:
1. Pierś myjemy, kroimy w kosteczkę.
3.Na patelni rozgrzewamy olej.
4. Na talerzyk wysypujemy mąkę i panierujemy w niej kawałki kurczaka.
5. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki kurczaka i smażymy do zarumienienia (warto w 2 partiach smażyć, aby kawałki się nie stykały).
6. Na talerzyk wykładamy ręczniki papierowe i gdy kurczak się zarumieni wyjmujemy go.
Sos:
2. Z patelni po kurczaku wybieramy 2 łyżki oleju i przelewamy na czystą patelnię.
3. Na rozgrzany olej wsypujemy startą skórkę z pomarańcza i dodajemy kilka kropli sosu piri piri bądź chili.
4. Gdy skórka się podsmaży wlewamy wymieszane wcześniej składniki.
5. Czekamy aż się zagotuje ciągle mieszając.
7. Do sosu dodajemy gotowego kurczaka.
8. Całość razem dokładnie mieszamy i możemy dodać kilka kawałków pomarańcza.
9. Gdy wszystko się zagotuje danie jest gotowe.
10. Danie podajemy z ryżem.
S M A C Z N E G O ! ! !
ja uwielbiam rybę w sosie pomarańczowym, ale kurczak też pewnie pycha ;-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana :)
cukier jest niezbędny?
OdpowiedzUsuńnadaje słodkawy smak, więc raczej tak
Usuń