Dziś przepis zza oceanu, zatem moich wędrówek kulinarnych ciąg dalszy. Od dawna myślałam o przyrządzeniu śniadania typowo amerykańskiego, gdyż dopadła mnie monotonia. Muszę przyznać, że dietetyczne to na pewno nie jest, ale raz na jakiś czas można sobie na to pozwolić, a dostarczenie inwencji twórczej sprawiło, że śniadanie stało się prawdziwą ucztą.
Składniki:
3 duże jajka
40 dag wędzonego boczku
pomidor , ogórek , rzodkiewka i szczypiorek do dekoracji
szklanka soku pomarańczowego
Pancakes:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1,5 szkanki mleka
75 g sklarowanego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 czubate łyżki cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Jajka dokładnie myjemy osuszamy ściereczką, boczek kroimy w plastry.
2. Wszytko smażymy na patelni, aż jajka się zetną a boczek zarumieni się po dwóch stronach.
3. W międzyczasie przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mąkę przesiewamy i dodajemy resztę składników : jajka, mleko, rozpuszczone masło, cukier i sól.
4. Wszytko dokładnie mieszamy. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany.
5. Na sam koniec dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia i odstawiamy na 5 min.
6. Patelnie rozgrzewamy z maleńką ilością oleju. Uwaga temperatura nie może być za wysoka, bo pancakes bardzo szybko się przypiekają.
7. Na wylanym cieśnie na patelni powinny pojawić się bąbelki. Kiedy boki zaczną robić się suche dla pewności sprawdzamy łopatką czy naleśnik jest brązowy, jeżeli tak to przekręcamy na drugą stronę.
8. Gotowe Pancakes smarujemy czym się da: dżemem, nutellą, miodem wiadomo, że najlepiej smakują z prawdziwym syropem klonowym.
9. Ja całość polałam sosem truskawkowym i udekorowałem bananami :)
Składniki:
3 duże jajka
40 dag wędzonego boczku
pomidor , ogórek , rzodkiewka i szczypiorek do dekoracji
szklanka soku pomarańczowego
Pancakes:
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1,5 szkanki mleka
75 g sklarowanego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 czubate łyżki cukru
szczypta soli
Przygotowanie:
1. Jajka dokładnie myjemy osuszamy ściereczką, boczek kroimy w plastry.
2. Wszytko smażymy na patelni, aż jajka się zetną a boczek zarumieni się po dwóch stronach.
3. W międzyczasie przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mąkę przesiewamy i dodajemy resztę składników : jajka, mleko, rozpuszczone masło, cukier i sól.
4. Wszytko dokładnie mieszamy. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany.
5. Na sam koniec dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia i odstawiamy na 5 min.
6. Patelnie rozgrzewamy z maleńką ilością oleju. Uwaga temperatura nie może być za wysoka, bo pancakes bardzo szybko się przypiekają.
7. Na wylanym cieśnie na patelni powinny pojawić się bąbelki. Kiedy boki zaczną robić się suche dla pewności sprawdzamy łopatką czy naleśnik jest brązowy, jeżeli tak to przekręcamy na drugą stronę.
8. Gotowe Pancakes smarujemy czym się da: dżemem, nutellą, miodem wiadomo, że najlepiej smakują z prawdziwym syropem klonowym.
9. Ja całość polałam sosem truskawkowym i udekorowałem bananami :)
S M A C Z N E G O ! ! !
Na piatek wielkopostny śniadanie idealne.:D
OdpowiedzUsuńtak jak piszesz :)
UsuńW piątek ścisły post więc śniadanie bardzo "adekwatne"
OdpowiedzUsuńOgólnie pancakesy są świetne ja polecam ze świeżymi owocami i polane syropem klonowym pycha... jadłam już też wersje bardziej na słono i z różnych mąk naprawdę można wymyślić sporo różnych wariantów ;)
OdpowiedzUsuńHmm.. Czy mycie jajek ma jakiś wpływ na ich późniejszy smak po przyrządzeniu?
OdpowiedzUsuńWpływu może nie ma, ale pozbycie się zarazków to chyba wystarczający powód?
UsuńAmerykański? Na pewno nawet w Ameryce zazdroszczą ci tego wykonania :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za miłe słowo :)
Usuń