HRS

wtorek, 25 czerwca 2013

Panna Cotta

Italia w gębie czyli czas na panna cotte. Nieziemski włoski deser, którego sekretem jest gotowana śmietanka. Podawana z musem i owocami zadowoli każdego bo jest kremowa i pyszna. Polecam.






Składniki:

- 1 l śmietanki 30%
- 4,5 łyżki żelatyny
- 200 gram cukru
- laska wanili ( ja zastąpiłam esencją waniliową)
- opakowanie malin


Przygotowanie:
1. Śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier i łyżkę esencji z wanilii. Podgrzewamy, aż cukier całkowicie się rozpuści.
2. Do gorącej śmietanki wsypujemy żelatynę i mieszamy energicznie około minuty.
3. Rozlewamy do 6 foremek wcześniej wysmarowanych oliwą i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie wkładamy do lodówki na około 4-6 godzin.
4. Aby wyciągnąć panna cottę, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.
5. Odłożyć parę malin do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem pudrem. (Cukru dodać do smaku). Puree malinowe rozlać wkoło deseru. Udekorować odłożonymi malinami, listkami mięty oraz karmelowymi ozdobami

S M A C Z N E G O ! ! ! 


6 komentarzy:

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...