Bardzo lubię skrzydełka z kurczaka w sosie chilli słodko-kwaśnym firmy Tao-Tao. Sos ten również jest pyszny w kuchni chińskiej, np. z sajgonkami.
Postanowiłem sam stworzyć taki sos i wyszedł naprawdę pikantny i naprawdę dobry.
Składniki:
- 3 papryczki chilli (jeżeli wolicie mniej pikantną dodajcie tylko 1 papryczkę)
- 100 g cukru
- 100 ml octu
- 300 ml wody
- 1/4 łyżeczka soli
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
1. Z papryczek usuwamy gniazda nasienne, ale ich nie wyrzucamy, całość przekładamy do blendera.
2. Dodajemy 3 ząbki czosnku i całość blendujemy.
3. Do garnka wlewamy wodę, ocet oraz dodajemy sól i cukier.
4. Mieszamy zawartość blendera z zalewą i zagotowujemy.
5. W szklance rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z wodą i wlewamy do pozostałych składników.
6. Całość mieszamy i przelewamy do słoika.
7. Po wystygnięciu sos zgęstnieje i będzie gotowy. Można go również zakręcić i zostawić na kilka dni, aby smaki się przegryzły.
Postanowiłem sam stworzyć taki sos i wyszedł naprawdę pikantny i naprawdę dobry.
Składniki:
- 3 papryczki chilli (jeżeli wolicie mniej pikantną dodajcie tylko 1 papryczkę)
- 100 g cukru
- 100 ml octu
- 300 ml wody
- 1/4 łyżeczka soli
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
1. Z papryczek usuwamy gniazda nasienne, ale ich nie wyrzucamy, całość przekładamy do blendera.
2. Dodajemy 3 ząbki czosnku i całość blendujemy.
3. Do garnka wlewamy wodę, ocet oraz dodajemy sól i cukier.
4. Mieszamy zawartość blendera z zalewą i zagotowujemy.
5. W szklance rozrabiamy mąkę ziemniaczaną z wodą i wlewamy do pozostałych składników.
6. Całość mieszamy i przelewamy do słoika.
7. Po wystygnięciu sos zgęstnieje i będzie gotowy. Można go również zakręcić i zostawić na kilka dni, aby smaki się przegryzły.
S M A C Z N E G O ! ! !
mojemu mężowi by taki na pewno spasował wiec zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńDla mnie musi być jak najłagodniejszy hehe
OdpowiedzUsuńA jak długo możemy trzymać taki sosik?
oj nie wiem nawet ile taki wystoi, bo robiłem po raz pierwszy:) Polecam max 1 papryczkę i trochę mniej octu:)
UsuńUważasz, że sprawdzi się do pizzy?
OdpowiedzUsuńmyślę, że zdecydowanie nie :)
UsuńUwielbiam słodko-kwaśny! :)
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam sama zrobić taki sos, dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis :)
OdpowiedzUsuńPrzepis perfekcyjny takiego przepisu bardzo długo szukałem - Dziękuję za udostępnienie dla innych :)
OdpowiedzUsuńSuper bardzo dziękujemy !
Usuń