Na Wigilię córki do szkoły powstały moje pierwsze pierniczki. Co do moich spostrzeżeń warto dodać podwójną ilość cukru oraz przypraw korzennych są bardziej aromatyczne i słodsze. Znikły w ciągu 15 min co świadczy o tym, że były pyszne.
Składniki:
-300 g mąki pszennej
-100 g mąki żytniej pełnoziarnistej(razowej)
-2 duże jajka
-13 dag cukru pudru
-10 dag masła, roztopionego
-10 dag miodu
-1 łyżka przyprawy do piernika
-1 łyżka kakao
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto.
2. Rozwałkowujemy mniej więcej na grubość 4 mm.
3. Wykrawamy różne kształty.
4. Układamy na blaszce.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 8-10 min.
6. Studzimy i dekorujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze