HRS

wtorek, 17 grudnia 2013

Pierniczki świąteczne

Nigdy nie robiłam domowych pierniczków w wersji błyskawicznej, niestety nie miały czasu swoje odleżeć (dziś przeczytałam ciekawostkę z cyklu wiedzy bezużytecznej wg amerykańskich badań inteligentni ludzie robią wszytko na ostatnią chwilę, więc pół żartem pół serio trochę mnie to podbudowało).
Na Wigilię córki do szkoły powstały moje pierwsze pierniczki. Co do moich spostrzeżeń warto dodać podwójną ilość cukru oraz przypraw korzennych są bardziej aromatyczne i słodsze. Znikły w ciągu 15 min co świadczy o tym, że były pyszne.










Składniki:



-300 g mąki pszennej
-100 g mąki żytniej pełnoziarnistej(razowej)
-2 duże jajka
-13 dag cukru pudru
-10 dag masła, roztopionego
-10 dag miodu
-1 łyżka przyprawy do piernika
-1 łyżka kakao
-1 łyżeczka sody oczyszczonej



Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą  i wyrabiamy ciasto.
2. Rozwałkowujemy mniej więcej na grubość 4 mm.
3. Wykrawamy różne kształty.
4. Układamy na blaszce.
5. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez 8-10 min.
6. Studzimy i dekorujemy.









 Smacznego

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...