Dziś jeden z moich ulubionych przepisów z dzieciństwa ciasto zebra. Mama robiła je zawsze w niedziele bo było proste szybkie i bardzo smaczne. Wyglądem pozytywnie wyróżnia się wśród innych ciast. Jest bardzo efektowne: po przekrojeniu
zachwyca pięknymi, czarno-białymi paskami przypominającymi paski zebry. Moja córka była zachwycona !!!!
Składniki:
-5 jajek
-2,5 szklanki mąki
-1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 szklanki cukru
-cukier waniliowy (2 łyżki), ekstrakt (1 łyżka) lub aromat (2 krople)
-1 szklanka oleju
-1 szklanka wody gazowanej
-2-3 łyżki kakao
Przygotowanie:
Składniki:
-5 jajek
-2,5 szklanki mąki
-1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 szklanki cukru
-cukier waniliowy (2 łyżki), ekstrakt (1 łyżka) lub aromat (2 krople)
-1 szklanka oleju
-1 szklanka wody gazowanej
-2-3 łyżki kakao
Przygotowanie:
1. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera. Stopniowo dosypujemy mąkę, cały czas ucieramy następnie wlewamy olej, mieszamy ciasto mikserem, aż połączą się składniki.
2.Stopniowo wlewamy wodę, mieszamy, aż połączą się składniki.
3. Dodajemy proszek do pieczenia i jeszcze raz, na małych obrotach, ucieramy całość mikserem.
4. Masę dzielimy na dwie równe części.
5. Do jednej części masy dosypujemy kakao i dokładnie mieszamy łyżką.
6. Do
natłuszczonej i obsypanej mąką formy wlewamy obydwie masy: naprzemiennie
białą i brązową.
7. Wstawiamy
ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 °C i od razu zmniejszamy
temperaturę do 180 °C. Pieczemy przez ok. 50 minut, nie otwierając
piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec sprawdzamy drewnianym
patyczkiem czy ciasto jest gotowe.
SMACZNEGO !!!
piękny pasiak :)
OdpowiedzUsuńUwielbia zebrę, ta wygląda wspaniale.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie
Mmm, wygląda wspaniale :).
OdpowiedzUsuńIdealnie wyszła :)
OdpowiedzUsuńuwielbiałam kiedyś zebrę, pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńdzięki za miłe słowa, ciasto jest rewelacyjne :) Kto nie próbował musi je zrobić koniecznie :)
OdpowiedzUsuńŚliczne paski :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie szukałam przepisu...jutro mam gości :)
OdpowiedzUsuńdzis je bede robic :-)
OdpowiedzUsuńdzieci ida o 19spac a ja sie biore do roboty ze szwagierka :-) potem dam znac jak wyszlo :-)
Więc prosimy o zdjęcie gotowego ciasta :) Wrzucimy na FB:)
UsuńPrzepis wspaniały. Zrobiłam. Zebra zniknęła ze stołu bardzo szybko. Spodziewałam się takiego efektu ale nie aż tak szybkiego... :D
OdpowiedzUsuńPozwoliłam sobie wykorzystać przepis u siebie na bliku. Oczywiście zamieściłam link do Twojego bloga.
Dziękuję za tak pyszny przepis. :*
A ja mam problem z tym ciastem ,w środku zawsze wychodzi mi zakalec 😣. Może ktoś podpowie czemu ?
OdpowiedzUsuń