Dostałem ostatnio sporą paczkę od hurtownia-oliwy.pl z różnymi produktami, które idealnie przydały mi się do zrobienia pizzy. Pizza pojawiała się już na blogu (Pizza przegląd lodówki, Pizza ze szparagami), ale tym razem znalazłem fajny przepis na ciasto, aby było pyszne i chrupiące. Może nie tyle sam przepis jest fajny, ale sposób rozkręcania pizzy i posypywania blatu kaszą manną zamiast mąką. Pizza jest idealna, a ciasto smakuje zarówno cienkie, jak i grube.
Wszystkie składniki możecie wygodnie zamówić nie wychodząc z domu, a dodatkowo na hasło:GotujeBoChce dostaniecie 25% rabatu w hurtownia-oliwy.pl
Przypominam również o trwającym konkursie, gdzie nagrodą jest Olej z pestek winogron. Więcej info TUTAJ
Składniki (2 pizze ok. 30 cm)
- 0,5 kg mąki
- 10 g drożdży suszonych
- 250 ml wody ciepłej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka Oliwa z oliwek Trasimeno
- 1,5 łyżeczki soli
- kasza manna
Góra:
- Pomidory suszone w oleju La Rossa
- Szynka parmeńska
- Papryka pepperoni Satko
- Mozzarella
- Oliwki zielone z łososiem
Sos:
- Pomidory PANCRAZIO pelati 400g
- 0,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- bazylia świeża, oregano, sól, pieprz
Przygotowanie
Sos:
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
2. W garnuszku podgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i puszkę pomidorów pelati. Całość gotujemy do zredukowania ok. 1/3 sosu. Na koniec dodajemy świeżą bazylię, oregano i doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
3. Blendujemy wszystko i zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto:
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier.
2. Odlewamy troszkę wody i mieszamy z drożdżami w proszku.
3. Dodajemy do mąki wymieszane drożdże oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto po trochu dolewając wodę.
4. Zostawiamy na koniec troszeczkę wody i mieszamy ją z solą i dodajemy do ciasta.
5. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.
6. Po ok. 2 godzinach nastawiamy piekarnik na 220 stopni.
7. Na blat wysypujemy kaszę mannę i rozkręcamy ciasto za pomocą wałka, bądź jak potraficie za pomocą dłoni.
8. Jeżeli jesteście w posiadaniu foremki do pizzy bądź tarty, smarujemy delikatnie oliwą i przekładamy rozwałkowane ciasto.
9. Polewamy ciasto sosem a następnie układamy wedle upodobań oliwki, pepperoni, szynkę parmeńską, mozzarellę oraz suszone pomidory.
10. Wstawiamy na sam spód piekarnika na ok. 7-10 minut i pizza jest gotowa.
UWAGA: Polecam nastawić piekarnik na grzanie tylko od spodu.
Wszystkie składniki możecie wygodnie zamówić nie wychodząc z domu, a dodatkowo na hasło:GotujeBoChce dostaniecie 25% rabatu w hurtownia-oliwy.pl
Przypominam również o trwającym konkursie, gdzie nagrodą jest Olej z pestek winogron. Więcej info TUTAJ
Składniki (2 pizze ok. 30 cm)
- 0,5 kg mąki
- 10 g drożdży suszonych
- 250 ml wody ciepłej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka Oliwa z oliwek Trasimeno
- 1,5 łyżeczki soli
- kasza manna
Góra:
- Pomidory suszone w oleju La Rossa
- Szynka parmeńska
- Papryka pepperoni Satko
- Mozzarella
- Oliwki zielone z łososiem
Sos:
- Pomidory PANCRAZIO pelati 400g
- 0,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- bazylia świeża, oregano, sól, pieprz
Przygotowanie
Sos:
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
2. W garnuszku podgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i puszkę pomidorów pelati. Całość gotujemy do zredukowania ok. 1/3 sosu. Na koniec dodajemy świeżą bazylię, oregano i doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
3. Blendujemy wszystko i zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto:
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier.
2. Odlewamy troszkę wody i mieszamy z drożdżami w proszku.
3. Dodajemy do mąki wymieszane drożdże oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto po trochu dolewając wodę.
4. Zostawiamy na koniec troszeczkę wody i mieszamy ją z solą i dodajemy do ciasta.
5. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.
6. Po ok. 2 godzinach nastawiamy piekarnik na 220 stopni.
7. Na blat wysypujemy kaszę mannę i rozkręcamy ciasto za pomocą wałka, bądź jak potraficie za pomocą dłoni.
8. Jeżeli jesteście w posiadaniu foremki do pizzy bądź tarty, smarujemy delikatnie oliwą i przekładamy rozwałkowane ciasto.
9. Polewamy ciasto sosem a następnie układamy wedle upodobań oliwki, pepperoni, szynkę parmeńską, mozzarellę oraz suszone pomidory.
10. Wstawiamy na sam spód piekarnika na ok. 7-10 minut i pizza jest gotowa.
UWAGA: Polecam nastawić piekarnik na grzanie tylko od spodu.
S M A C Z N E G O ! ! !
Wygląda bardzo smacznie. Ale co ja mówię, w końcu jestem pizzoholikiem:)
OdpowiedzUsuńOstatnio nabrałam bardzo dużej ochoty na pizzę, także myślę, że się skuszę.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się tutaj, zostanę na dłużej. Obserwuję, bo widzę wiele wspaniałych i prostych przepisów ! :)
Pozdrawiam.
Polecam bardzo ten przepis! Przepyszne i chrupiące ciasto!
UsuńZeślijcie, o niebiosa talent na męża mego, coby mi takie pyszności na kolację serwował, na wzór stawiam Tego co Gotuje bo chce:)
OdpowiedzUsuńKasiu, dawaj Marcina do mnie na warsztaty:) Gwarantuje, że jutro byś miała jeszcze lepszą pizzuniuniunie niż ta;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPyyyycha, mniam. Aż muszę teraz przez ciebie iść do lodówki a już za 15 dwunasta :) Picuś z Łeby
OdpowiedzUsuńSuper blog do poczytania w wolnej chwili!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuńZainteresował mnie bardzo ten wpis! Nie zatrzymuj się i rób swoje.
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący wpis! miło sie czyta :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wykonany blog i fajny wpis!
OdpowiedzUsuńLubię czytać takie wątki! miło spędzam czas na tym blogu!
OdpowiedzUsuńhej! miło się czyta twojego bloga, będę go polecać znajomym
OdpowiedzUsuńmnóstwo inspiracji na tym blogu!
OdpowiedzUsuńArtykuł bardzo dobry ! zresztą jak zawsze :)
OdpowiedzUsuńUdało się Ci się wszystko naprawdę dobrze opisać
OdpowiedzUsuń