Związku z nadejściem astronomicznej wiosny, dziś na blogu nie mogło zabraknąć deseru na osłodzenie zimowej pogody za oknem. Mus czekoladowy to przepis naprawdę banalny do wykonania :) Będziecie zachwyceni jego smakiem- jest delikatny, puszysty rozpływa się w ustach po prostu pyszny ! Najlepiej przekonajcie się sami.
Składniki:
*1 tabliczka gorzkiej czekolady Wedla
* 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
* 3 duże jajka
* 4 czubate łyżki cukru
* wiórki czekoladowe, truskawki i mięta do dekoracji
*1 tabliczka gorzkiej czekolady Wedla
* 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
* 3 duże jajka
* 4 czubate łyżki cukru
* wiórki czekoladowe, truskawki i mięta do dekoracji
Zaczynamy od wcześniejszego schłodzenia śmietany kremówki. Czekamy do momentu, kiedy zrobi się całkowicie zimna, następnie ubijamy ją prawie na sztywno mikserem i wstawiamy ponownie do lodówki.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę.
W między czasie, gdy czekolada całkowicie się rozpuszcza, jajka dokładnie myjemy i wycieramy ściereczką. Żółtka oddzielamy od białek.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę
Do żółtek dodajemy 4 łyżeczki cukru i ucieramy. Całość łączymy bardzo delikatnie z ubitą wcześniej śmietaną.
Do żółtek dodajemy 4 łyżeczki cukru i ucieramy. Całość łączymy bardzo delikatnie z ubitą wcześniej śmietaną.
Na sam koniec dodajemy rozpuszczona czekoladę ponownie mieszamy.
Gotowy krem przekładamy do
pucharków/ kieliszków na około 30 min do lodówki, aby dobrze się schłodził.
Dekorujemy bitą śmietaną, truskawkami, miętą i wiórkami czekoladowymi.
Smacznego!
zapowiada się przepyszny i z pewnością jest znakomity, kusi ogromnie,muszę wypróbować, pozdrawiam cieplutko(nogawkuchni.blogspot.com)
OdpowiedzUsuńwspaniałe desery!
OdpowiedzUsuńPo niedzielnym obiadku....będzie trzeba spróbować "Musu Czekoladowego"
OdpowiedzUsuń