Egzotycznie u nas na blogu nie pierwszy i nie ostatni raz. Zarówno ja jak i Kamil lubimy te smaki.
Tym razem kurczak troszkę w innym wydaniu. Nigdy nie wykorzystywałam przy tego
typu daniach mleka kokosowego i uważam to za poważny błąd. Polecam każdemu dla urozmaicenia
domowej kuchni.
Duża pierś z kurczaka
Cebula
Pół kilograma pieczarek
3 ząbki czosnku
Czerwona papryka
Pół szklanki mleka kokosowego
Śmietanka 12%
Przyprawy: curry i imbir
2.Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na niewielkie kawałki.
3.Następnie doprawiamy mięso skrojonymi ząbkami czosnku, 3 łyżkami curry i imbiru
oraz łyżką sosu sojowego. Wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
4.Rozgrzewamy wok. Kurczaka obsmażamy na rozgrzanym oleju ,
aż się zarumieni i dodajemy warzywa.
5.Gotujemy chwilkę. Następnie dolewamy mleko kokosowe i śmietanę.
5.Gotujemy chwilkę. Następnie dolewamy mleko kokosowe i śmietanę.
6.Całość na małym
ogniu gotujemy dotąd, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
Podajemy z ryżem.
Wygląda bardzo apetycznie. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda ale również smakuje i apetyt rośnie w miarę jedzenia. Zrobiłam to co prawda na zwykłej patelni i wszystko super udusiłam bo nie lubię surowizny więc przygotowanie zajęło mi trochę czasu ale warto było. Jedzonko było pyszne mniam mniam Super przepis Polecam wszystkim leniwym!
OdpowiedzUsuńdziekuje za inspiracje,dodalem jeszcze smazonego ananasa z puszki (4 plasterki) i sok z 1/2 limonki oraz lyzeczke sosu chilli amarilo. Uzylem imbiru swiezego zamiast proszku i musze przyznac ze calosc bardzo pyszna, polecam :)
OdpowiedzUsuń