Wczoraj podczas powrotu ze stolicy zatrzymaliśmy się na obiad. W karcie zobaczyłem - zupa z pokrzyw. To musiało być coś fajnego. Nie myliłem się. Fajna zupa, fajny smak więc dziś ja postanowiłem zrobić na obiad.
Trochę w innej wersji, bo ja zrobiłem krem, co nie zmienia faktu, że zupa jest pyszna.
Wybierzcie się na spacer po łące, nazrywajcie siatkę liści z pokrzyw i do roboty :)
Składniki:
Liście młodych pokrzyw
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
por
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
gałka muszkatołowa
sól, pieprz,
śmietana 18%
2 porcje rosołowe
2 ziemniaki
Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy ok 2 l. wody, wrzucamy porcje rosołowe i gotujemy.
2. W tym czasie przygotowujemy warzywa (obieramy marchewkę, selera, pietruszkę) i kroimy na kawałki.
3. Wrzucamy do wody marchewkę, seler, por, pietruszkę ziele oraz liść i gotujemy ok 20 minut.
4. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy wraz z czosnkiem na patelni.
5. Dorzucamy do wywaru wraz z 2 pokrojonymi na drobną kostkę ziemniakami i gotujemy do miękkości ziemniaków.
6. Pokrzywy zalewamy gorącą wodą, aby je wyczyścić, kilka razy przelewamy później na sitku zimną wodą.
7. Siekamy pokrzywy, z wywaru wyciągamy porcje rosołowe i wrzucamy posiekane pokrzywy.
8. Po ok 5-10 minutach całość blendujemy i tworzymy krem.
9. Zupę doprawiamy do smaku i podajemy z ugotowanym jajkiem z dodatkiem śmietany
Trochę w innej wersji, bo ja zrobiłem krem, co nie zmienia faktu, że zupa jest pyszna.
Wybierzcie się na spacer po łące, nazrywajcie siatkę liści z pokrzyw i do roboty :)
Składniki:
Liście młodych pokrzyw
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
por
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
ziele angielskie
liść laurowy
gałka muszkatołowa
sól, pieprz,
śmietana 18%
2 porcje rosołowe
2 ziemniaki
Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy ok 2 l. wody, wrzucamy porcje rosołowe i gotujemy.
2. W tym czasie przygotowujemy warzywa (obieramy marchewkę, selera, pietruszkę) i kroimy na kawałki.
3. Wrzucamy do wody marchewkę, seler, por, pietruszkę ziele oraz liść i gotujemy ok 20 minut.
4. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy wraz z czosnkiem na patelni.
5. Dorzucamy do wywaru wraz z 2 pokrojonymi na drobną kostkę ziemniakami i gotujemy do miękkości ziemniaków.
6. Pokrzywy zalewamy gorącą wodą, aby je wyczyścić, kilka razy przelewamy później na sitku zimną wodą.
7. Siekamy pokrzywy, z wywaru wyciągamy porcje rosołowe i wrzucamy posiekane pokrzywy.
8. Po ok 5-10 minutach całość blendujemy i tworzymy krem.
9. Zupę doprawiamy do smaku i podajemy z ugotowanym jajkiem z dodatkiem śmietany
S M A C Z N E G O ! ! !
"Wybierzcie się na spacer po łące, nazrywajcie siatkę liści z pokrzyw" - chyba na nasyp kolejowy ;)
OdpowiedzUsuńwidze jajo - jest to kwasne jak szczawiowa (bleh)?
pzdr
gruda
Nie jest ani trochę kwaśne:) Bardziej jak szpinakowa :)
Usuń