"Nadejszła chwila na pstrąga z grilla" - takie oto hasło można ostatnio usłyszeć w TV.
Ja będąc w weekend u kuzyna, podpatrzyłem również fajny pomysł na pstrąga z grilla, mianowicie pstrąg faszerowany masłem czosnkowym z ziołami.
Świeżego pstrąga dostałem w Biedronce i nie pozostało nic innego jak go przygotować na pyszny i zdrowy obiad.
Składniki:
Pstrąg świeży
4 ząbki czosnku
1 kostka masła
pietruszka zielona
inne świeże zioła wg upodobań
sól, pieprz
Przygotowanie.
1. Pstrągi myjemy i za pomocą ręcznika papierowego suszymy.
2. Masło mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez wyciskacz i ziołami.
3. Gotowe masło nakładamy do środka pstrąga i zamykamy za pomocą wykałaczek, bądź zaszywamy nicią.
4. Rybę z wierzchu nacinamy delikatnie, solimy, pieprzymy i również troszeczkę smarujemy pozostałym masłem, gdyż nie będzie nam przywierać do sreberka.
5. Zawijamy w sreberko i na grillu po 15 min z każdej strony pieczemy.
Ja będąc w weekend u kuzyna, podpatrzyłem również fajny pomysł na pstrąga z grilla, mianowicie pstrąg faszerowany masłem czosnkowym z ziołami.
Świeżego pstrąga dostałem w Biedronce i nie pozostało nic innego jak go przygotować na pyszny i zdrowy obiad.
Składniki:
Pstrąg świeży
4 ząbki czosnku
1 kostka masła
pietruszka zielona
inne świeże zioła wg upodobań
sól, pieprz
Przygotowanie.
1. Pstrągi myjemy i za pomocą ręcznika papierowego suszymy.
2. Masło mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez wyciskacz i ziołami.
3. Gotowe masło nakładamy do środka pstrąga i zamykamy za pomocą wykałaczek, bądź zaszywamy nicią.
4. Rybę z wierzchu nacinamy delikatnie, solimy, pieprzymy i również troszeczkę smarujemy pozostałym masłem, gdyż nie będzie nam przywierać do sreberka.
5. Zawijamy w sreberko i na grillu po 15 min z każdej strony pieczemy.
S M A C Z N E G O ! ! !
Pstrąg to jedna z lepszych ryb dostępnych na polskim rynku.
OdpowiedzUsuńOj zgadza się, co nie zmienia faktu, że ryby świeże nad polskim morzem również inne smakują wyśmienicie
Usuń