Kolejny przepis na blogu z papryki - tym razem zupa krem z żółtej papryki. Kilka osób próbowało i kiedy nie mówiłem z czego jest ta zupa, mało kto odgadywał. Z dodatkiem swojskich grzanek z chleba żytniego - przepyszna, rozgrzewająca zupka, na chłodne jesienne wieczory.
Składniki:
- 6 żółtych papryk
- 4 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- świeży rozmaryn
- 1 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, szczypta imbiru
- chleb żytni
Przygotowanie:
1. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze.
2. Do nagrzanego piekarnika na 200 stopni wkładamy paprykę na 20 min, aby wydobyć z niej aromat.
3. Ziemniaki obieramy i kroimy na drobną kostkę.
4. Cebulę siekamy.
5. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Po zeszkleniu dorzucamy ziemniaki i rozmaryn. Kilka minut podsmażamy.
6. Paprykę wyciągamy z piekarnika i dorzucamy do garnka wraz z rozmarynem i liściem laurowym i szczyptą imbiru.
7. Całość zalewamy bulionem, solimy, pieprzymy i gotujemy ok 25-30 min, aż warzywa będą miękkie .
8. W tym czasie kromki z chleba żytniego kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni, aby zrobić grzanki.
9. Z zupy wyjmujemy liść laurowy a całość blendujemy na krem.
10. Można delikatnie całość jeszcze doprawić i podawać z grzankami.
Składniki:
- 6 żółtych papryk
- 4 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 1 liść laurowy
- świeży rozmaryn
- 1 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, szczypta imbiru
- chleb żytni
Przygotowanie:
1. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blasze.
2. Do nagrzanego piekarnika na 200 stopni wkładamy paprykę na 20 min, aby wydobyć z niej aromat.
3. Ziemniaki obieramy i kroimy na drobną kostkę.
4. Cebulę siekamy.
5. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Po zeszkleniu dorzucamy ziemniaki i rozmaryn. Kilka minut podsmażamy.
6. Paprykę wyciągamy z piekarnika i dorzucamy do garnka wraz z rozmarynem i liściem laurowym i szczyptą imbiru.
7. Całość zalewamy bulionem, solimy, pieprzymy i gotujemy ok 25-30 min, aż warzywa będą miękkie .
8. W tym czasie kromki z chleba żytniego kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni, aby zrobić grzanki.
9. Z zupy wyjmujemy liść laurowy a całość blendujemy na krem.
10. Można delikatnie całość jeszcze doprawić i podawać z grzankami.
S M A C Z N E G O ! ! !
wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuń