Wiecie jaki jest plus mieszkania nad morzem? Tak, świeże ryby. Niedawno wpadł mi kawałek świeżego łososia bałtyckiego. Z części był pyszny obiad, zaś z pozostałej części zrobiłem tatara z awokado, do którego przymierzałem się od dłuższego czasu. Zrobiłem go w wersji trochę po japońsku, ale był bardzo smaczny.
Składniki:
- 600 g filetu z łososia bez skóry
- 1 awokado
- 40 ml sosu sojowego
- 40 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 cytryna
- 1,5 cebuli
- sól
Przygotowanie:
1. Łososia filetujemy i ściągamy skórę. Wyjmujemy za pomocą pęsety wszystkie możliwe ości.
2. Rybę bardzo drobno siekamy i przedkładamy do miseczki.
3. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Wrzucamy ją do łososia.
4. W szklaneczce mieszamy sos sojowy, chrzan i oliwę z oliwek oraz sól. Całość przelewamy do ryby z cebulą i dokładnie mieszamy.
5. Tatara solimy do smaku jeszcze trochę.
6. Awokado obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, całość zalewamy sokiem z połowy cytryny, aby nie straciło koloru.
7. Za pomocą foremek, układamy na talerzu tatara, delikatnie dociskamy, na wierzch kładziemy warstwę awokado i dekorujemy kiełkami.
Składniki:
- 600 g filetu z łososia bez skóry
- 1 awokado
- 40 ml sosu sojowego
- 40 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 cytryna
- 1,5 cebuli
- sól
Przygotowanie:
1. Łososia filetujemy i ściągamy skórę. Wyjmujemy za pomocą pęsety wszystkie możliwe ości.
2. Rybę bardzo drobno siekamy i przedkładamy do miseczki.
3. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Wrzucamy ją do łososia.
4. W szklaneczce mieszamy sos sojowy, chrzan i oliwę z oliwek oraz sól. Całość przelewamy do ryby z cebulą i dokładnie mieszamy.
5. Tatara solimy do smaku jeszcze trochę.
6. Awokado obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, całość zalewamy sokiem z połowy cytryny, aby nie straciło koloru.
7. Za pomocą foremek, układamy na talerzu tatara, delikatnie dociskamy, na wierzch kładziemy warstwę awokado i dekorujemy kiełkami.
S M A C Z N E G O ! ! !
O mniam! Ależ to musiało być pyszne... Uwielbiam takie rzeczy :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie przedstawiony przepis, na pewno także go wypróbuje. Dekoracja tatara widzę że bardzo się liczy, ładne udekorowanie całej potrawy na talerzu zawsze będzie lepiej smakowało, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie arcydzieła dekoracji, mi niestety nie zawsze się udaje. Robię czasami taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-tatar/ ale zawsze skuszę się na coś lepszego. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.
OdpowiedzUsuń