Przed świętami w domu robiony był bigos. Bigos, z dodatkiem żeberek. Uwielbiam to mięso, więc od ponad miesiąca smak żeberek za mną chodził, aż w końcu musiałem je zrobić.
Kiedyś jadłem żeberka w sosie miodowo-musztardowym, więc pomyślałem, że to będzie dobry pomysł na smaczny obiad. Żeby mięso było soczyste, ugotowałem je najpierw w wodzie z warzywami, a z powstałego wywaru zrobiłem kapuśniak.
Składniki:
- 1,6 kg żeberek
- 3 marchewki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz ziarnisty
Marynata
- 5 łyżek miodu
- 5 łyżek musztardy
- sok z jednej cytryny
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
1. Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze części, zawierające po 2 kostki, osuszamy i solimy.
2. Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze części.
3. Do garnka wlewamy ciepłą wodę, wrzucamy pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, marchewki i żeberka.
4. Całość gotujemy do momentu, aż żeberka będą miękkie.
5. Żeberka wyjmujemy z wody i odstawiamy do ostygnięcia.
6. W międzyczasie przygotowujemy marynatę.
7. Wszystkie składniki: miód, musztardę, sok z cytryny, olej i sól dokładnie mieszamy w miseczce.
8. Ostudzone żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy marynatą przy pomocy pędzelka. Pozostałą część marynaty przelewamy również do naczynia.
9. Zamarynowane mięso odstawiamy na ok 2 godz. do lodówki.
10. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
11. Wyjmujemy przyprawione mięso z lodówki i wstawiamy do piekarnika na ok 20-30 minut. Co jakiś czas obracamy, aby żeberka nam się przyrumieniły z obu stron.
Kiedyś jadłem żeberka w sosie miodowo-musztardowym, więc pomyślałem, że to będzie dobry pomysł na smaczny obiad. Żeby mięso było soczyste, ugotowałem je najpierw w wodzie z warzywami, a z powstałego wywaru zrobiłem kapuśniak.
Składniki:
- 1,6 kg żeberek
- 3 marchewki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz ziarnisty
Marynata
- 5 łyżek miodu
- 5 łyżek musztardy
- sok z jednej cytryny
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
1. Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze części, zawierające po 2 kostki, osuszamy i solimy.
2. Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze części.
3. Do garnka wlewamy ciepłą wodę, wrzucamy pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, marchewki i żeberka.
4. Całość gotujemy do momentu, aż żeberka będą miękkie.
5. Żeberka wyjmujemy z wody i odstawiamy do ostygnięcia.
6. W międzyczasie przygotowujemy marynatę.
7. Wszystkie składniki: miód, musztardę, sok z cytryny, olej i sól dokładnie mieszamy w miseczce.
8. Ostudzone żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy marynatą przy pomocy pędzelka. Pozostałą część marynaty przelewamy również do naczynia.
9. Zamarynowane mięso odstawiamy na ok 2 godz. do lodówki.
10. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
11. Wyjmujemy przyprawione mięso z lodówki i wstawiamy do piekarnika na ok 20-30 minut. Co jakiś czas obracamy, aby żeberka nam się przyrumieniły z obu stron.
S M A C Z N E G O ! ! !
Takie żeberka są najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńChyba rok nie jadłam żeberek. Uwielbiam, ale przez to, że mają sporo tłuszczyku nie będą dalej gościć w mojej kuchni. Walory smakowe niezapomniane. ;)
OdpowiedzUsuńRobiłam i polecam. Wprost idealne :) W sobotę zrobię je na grillu.
OdpowiedzUsuńpyszne podane z pieczonymi ziemniaczkami i małosolnym ogórkiem
OdpowiedzUsuń