HRS

wtorek, 20 marca 2012

Kotlety mielone

W związku z tym, że blog miał być głównie z daniami kuchni polskiej, dziś postanowiłem zrobić kotlety mielone. Pewno co dom, to troszkę inny przepis, ale ja robię wg przepisu mojej babci, dzięki której w ogóle gotuję:)
Smacznego





Kotlety mielone

Składniki:
70 dkg łopatki wieprzowej
30 dkg boczku
3 jajka
1 cebula
1 bułka sucha
 3 ząbki czosnku
sól, pieprz, pieprz ziołowy
bułka tarta do panierki
olej do smażenia
Przygotowanie:
 
1. Bułkę wkładamy do miski z przegotowaną wodą i moczymy.
2. Cebulę kroimy i smażymy na maśle aż się zarumieni.
3. Mięso mielimy w maszynce.
4. Podczas mielenia dodajemy czosnek, ostudzoną cebulę, i wyciśniętą z wody bułkę.

5. Do zmielonego mięsa dodajemy 3 jajka, sól, pieprz, pieprz ziołowy i wszystko dokładnie mieszamy.
6. Z tak przygotowanego mięsa formujemy kotlety. Polecam ręce moczyć w wodzie, wtedy mięso nie zostaje nam na rękach, a kotlety są gładkie.

7. Tak przygotowane mięso obtaczamy w bułce tartej.
8. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy dokładnie z obu stron kotlety.
9. Po zdjęciu z patelni najlepiej wrzucać kotlety do wazy i przykryć je na trochę, na pewno będą smaczniejsze.

S M A C Z N E G O !!


1 komentarz:

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...