Murzynek - Porcja 10 babeczek i mała blacha ciasta
Składniki:
1 kostka margaryny
1,5 szk. mąki
1,3 szk. cukru
3 jaja
3/4 szk. wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Przygotowanie:
1. Margarynę rozpuszczamy w garnku.
2. Dolewamy wody.
3. Wsypujemy cukier.
4. Wsypujemy kakao.
5. Wszystko dokładnie mieszamy.
6. Z całości odlewamy pół szklanki na polewę, resztę studzimy.
7. Do miseczki wsypujemy mąkę. (ewentualnie jak ktoś zapomniał jak ja rozpuścić kakao może dosypać je do mąki :P)
8. Oddzielamy żółtka od białek i dodajemy je do mąki.
9. Dodajemy proszek do pieczenia.
10. Z białek ubijamy sztywną pianę.
11. Do miski z mąką dolewamy ostudzoną wcześniej masę.
12. Wszystko dokładnie miksujemy i na koniec dodajemy ubitą pianę i chwilkę mieszamy całość na jednolitą masę.
13. Foremki smarujemy przy pomocy papierka margaryną, blachę również i posypujemy bułką tartą.
14. Do foremek przekładamy ciasto a resztę wlewamy do blachy.
15. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
16. Babeczki są gotowe już po ok 35 minutach, natomiast ciasto po ok 50 minutach.
S M A C Z N E G O !
słodkoooooooooo mi :)
OdpowiedzUsuń