HRS

wtorek, 13 marca 2012

Tagliatelle bianca - makaron z sosem serowym i brokułami

Po dość długiej nieobecności w domu, dziś kolejne pyszne danie. Jeden z moich ulubionych makaronów. Prosty w przygotowaniu a całe danie robi się w jakieś 40 min. Pokazuję w wersji z piersią z kurczaka, ale równie dobrze smakuje z krewetkami. Co prawda całość najlepiej wrzucić na chwilkę do mikrofalówki albo do piekarnika, aby ser żółty się zapiekł, ale bez tego też smakuje wyśmienicie. Jak zrobicie, nie zapomnijcie dodać komentarza czy smakowało :)

Tagliatelle bianca - makaron z sosem serowym i brokułami (porcja dl 2 - 3 osób)
Potrzebne składniki

1. Makaron tagliatelle
2. Brokuł
3. Pierś (1 pojedyncza)
4. Śmietana 18%
5. Serek topiony - najzwyklejszy (ok. 150 g)
6. Kostka rosołowa
7. Starty ser żółty
8. Przyprawy: kurkuma, pieprz, sól, papryka ostra

Gotujemy brokuła
Pierś podsmażamy
Przygotowanie:
1. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie.
2. Pierś kroimy w kostkę.
3. Solimy i pieprzymy pierś, następnie smażymy ją na patelni, do czasu, aż zacznie się rumienić.
4. Robimy sos z przepisu poniżej.


Roztapiamy serki
Dodajemy kostkę rosołową
Sos:
1. Serki topione roztapiamy na patelni z odrobiną wody. Całość powinna tworzyć jednolitą masę.

2. Do roztopionych serków kruszymy kostkę rosołową i dokładnie wszystko mieszamy.
Dodajemy śmietanę 18%
Dodajemy kurkumę

3. Do całości dodajemy 3/4 kubeczka śmietany 18% i również całość mieszamy.

4. Następnie dosypujemy kurkumę oraz troszkę papryki ostrej, soli i pieprzu.



Wsypujemy wcześniej przysmażonego kurczaka.
5. Do sosu dodajemy wcześniej podsmażonego kurczaka i mieszamy.
6. Sos dość szybko gęstnieje więc warto dolewać co jakiś czas gotowanej wody, aby rozrzedzić całość.

Gotowy sos
Gotujemy makaron al dente
Przygotowanie c.d.
5. Gotujemy makaron tak, aby był al dente.
6. Makaron po odlaniu układamy na talerz.
7. Makaron polewamy sosem.
8. Na całość układamy kilka kwiatków brokuła
9. Wszystko posypujemy startym żółtym serem
 10. Można na chwilę wrzucić całe danie do mikrofalówki aby całość się zapiekła, ale nie jest to konieczne.

S M A C Z N E G O !!!
Gotowe danie




Kurczak i spółka





10 komentarzy:

  1. Sama robię bardzo podobny, ale nigdy nie dodawałam kurkumy - muszę spróbować. Lubię to!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis wypróbowałam, bałam się kurkumy ale wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie potrawy, makaron ser i do tego brokuły! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Sos z serków topionych:) hmm.. brzmi ciekawie:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię to danie w ciut inny sposób, ale podejrzewam, że smak jest taki sam :) A jest pyszne, fakt :)

    OdpowiedzUsuń
  6. śmietana, serek topiony... bomba kaloryczna... albo 1 albo 2
    poza tym żaden szanujący się i zdrowo gotujący kucharz (nawet amator) nie używa w swojej kuchni kostek rosołowych! toż to sama chemia i królestwo glutaminianu sodu! lepiej zrobić własny bulion raz w tygodniu i mieć go w lodówce do różnych przepisów (zup, sosów itp) lub zamrozić i mieć własne lodowe kostki rosołowe. precz z kostkami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raz do roku można zrobić takie danie a z tymi składnikami ten smak jest naprawdę nie do podrobienia!

      Usuń
    2. Chcialabym skomentowac ten przepis.Nie ma w tym nic zlego,ze masz nowe wyobrazenie o kuchni.Prosze nie uzywaj zwrotow obcojezycznych nie majac nawet znajomosci wystarczajacej,by moc zrozumiec co wkladasz do garnka.Po pierwsze tytul potrawy w niegramatycznej formie,lepij brzmi po polsku;po drugie uzyles kalafiora a nie brokuly.Serki topione nie sa ani smaczne,ani zdrowe,pozatym kostki rosolowe do doskonala mieszanka rakotworcza.Smacznego dla odwaznych!

      Usuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...