HRS

środa, 29 maja 2013

Kokosowe curry z kurczakiem


Egzotycznie u nas na blogu nie pierwszy i nie ostatni raz. Zarówno ja jak i Kamil lubimy te smaki. Tym razem kurczak troszkę w innym wydaniu. Nigdy nie wykorzystywałam przy tego typu daniach mleka kokosowego i uważam to za poważny błąd. Polecam każdemu dla urozmaicenia domowej kuchni.







Składniki:
Duża pierś z kurczaka
Cebula
Pół kilograma pieczarek
3 ząbki czosnku
Czerwona papryka
Pół szklanki mleka kokosowego
Śmietanka 12%
Przyprawy: curry i imbir



Przygotowanie:
1.Pieczarki i paprykę kroimy w paski. Cebulę w piórka.
2.Pierś z kurczaka myjemy i kroimy na niewielkie kawałki.
3.Następnie doprawiamy mięso skrojonymi ząbkami czosnku, 3 łyżkami curry i imbiru oraz łyżką sosu sojowego. Wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
4.Rozgrzewamy wok. Kurczaka obsmażamy na rozgrzanym oleju , aż  się zarumieni i dodajemy warzywa.
5.Gotujemy chwilkę. Następnie dolewamy mleko kokosowe i śmietanę.
6.Całość na małym ogniu gotujemy dotąd, aż sos się zredukuje i zgęstnieje.
Podajemy z ryżem.

S M A C Z N E G O  ! ! !


3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie tylko wygląda ale również smakuje i apetyt rośnie w miarę jedzenia. Zrobiłam to co prawda na zwykłej patelni i wszystko super udusiłam bo nie lubię surowizny więc przygotowanie zajęło mi trochę czasu ale warto było. Jedzonko było pyszne mniam mniam Super przepis Polecam wszystkim leniwym!

    OdpowiedzUsuń
  3. dziekuje za inspiracje,dodalem jeszcze smazonego ananasa z puszki (4 plasterki) i sok z 1/2 limonki oraz lyzeczke sosu chilli amarilo. Uzylem imbiru swiezego zamiast proszku i musze przyznac ze calosc bardzo pyszna, polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...