HRS

piątek, 31 maja 2013

Pavlova z kremem mascarpone i truskawkami

Cudowny przepis na dzisiejsze popołudnie. Beza nad bezami to deser nad deserami.  W połączeniu z mascarpone i świeżymi owocami powstał mix lekkiego słodkiego lata. Mojej córce jak i rodzicom bardzo smakował. Chyba więcej nie muszę pisać to  po prostu niebo w gębie.

 







Składniki:
Beza:
4 białka
200 g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem:
250 g mascarpone
1/2 szklanki bardzo zimnej śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Owoce:
400 g truskawek
listki świeżej mięty do dekoracji

Przygotowanie:
1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Po woli partiami dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy wszytko na najwyższych obrotach, aż piana zacznie być lśniąca i zwarta. 
2. Rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 20 cm.  Wykładamy beze na papier i wyrównujemy boki.Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 5 min. Potem zmniejszamy temperaturę do 60 stopni.   Pieczemy ok. 3,5 godziny studzimy przy otwartym piekarniku. 
3. W międzyczasie przygotowujemy  krem. Mascarpone łączymy z cukrem i wanilią. Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z serkiem.
4.Wystudzoną beze układamy delikatnie na paterze. Wykładamy na nią krem i dekorujemy owocami.
5.Ciasta nie przechowywać podajemy i zjadamy od razu.

S M A C Z N E G O ! ! !





6 komentarzy:

  1. piękna wyszła:) chętnie bym się poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak jak wyglądała tak smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę Pavlovy szał :)
    Pięknie Ci wyszła.
    A my z Małgosią Z zorganizowałysmy wspólne pieczenie Pavlovej z okazji Dnia Dziecka.
    http://www.josia.pl/2013/06/pavlova-z-ricotta-i-truskawkami-w.html

    OdpowiedzUsuń
  4. szkoda, że nie dodałaś 1.06:( byłoby nas więcej ale dopiszę Cię jak wrócę :))

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis wypróbowany, ale trochę zmodyfikowałam czas pieczenia (najpierw przez 5 minut w 160 stopni, a następnie 110 stopni 1:45 minut), chociaż już wiem , że wolę bardziej ciągnącą się beze, więc 1:30 pewnie będzie wystarczająco. W smaku bardzo dobra fajnie jak truskawki są nieco kwaśne wtedy zrównoważą słodki smak bezy. O kremie nawet nie ma co wspominać ponieważ często go używam do tortów z brzoskwiniami, lekki, delikatny świetny w smaku :) dzięki bardzo za przepis

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...