HRS

wtorek, 9 lipca 2013

Domowa caffe latte macchiato


Kawoholiczka tak można śmiało o mnie powiedzieć. Chciałabym Wam pokazać jak zrobić moją ulubioną kawę latte macchiato bez ekspresu. Jedynym warunkiem jest zakup spieniacza do mleka który w Ikei kosztuje ok. 6 zł.
Aaaaa i pamiętajcie o dwóch rzeczach, aby latte macchiato wyszło:
* kawa musi być cieplejsza niż mleko
* kawę musimy wlewać powolutku po ściance szklanki – jeśli zrobimy to zbyt szybko kawa wymiesza się z mlekiem i wyjdzie nam cappuccino :)



Składniki:

- 1/4 szklanki mleka 3,2 %
- 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej
- łyżka cukru wanilinowego








Przygotowanie:

1.Mleko podgrzewamy w garnuszku, musi być ono mocno gorące, ale nie wrzące,dodajemy łyżeczkę cukru waniliowego.
2. Ubijamy mleko za pomocą spieniacza zauważymy, że natychmiast zwiększy dwukrotnie objętość i pojawi się bardzo gęsta i dość sztywna piana.
3. Z kawy przygotujemy mocne espresso.
4. Przelewamy mleko do wysokiej szklanki.
5. Kawę możemy wlać na 2 sposoby. Pierwszy delikatnie po ściance szklanki. Drugi za pomocą dowolnego naczynia z dzióbkiem na sam środek wolnym strumieniem. Im mocniejsza kawa tym bardziej wyraźne warstwy.
6. Dekorujemy wg uznania.

S M A C Z N E G O ! ! !




10 komentarzy:

  1. świetny pomysł:)nie myślałam, że to takie proste do zrobienia w domowych warunkach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada przepysznie! Zapraszam do mnie, nominowalam Cie do Liebster Award! pozdrawiam serdecznie)
    http://miacucina-sofieta.blogspot.it/2013/07/moje-nominacje-do-liebster-award.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne! Na pewno taką zrobię zaraz po obiadku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaka z Ciebie kawoholiczka skoro pijasz rozpuszczalną. Fuj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) nie jestem Baristą. A kawę lubię dosłownie każdą o każdej porze dnia a o gustach i smakach raczej się nie dyskutuje. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Cukier wanilinowy, jaki widnieje na zdjęciu nie ma nic wspólnego z cukrem waniliowym, jaki wymieniony jest wśród składników. Cukier wanilinowy nie powstaje z prawdziwej wanilii i nie ma z nią absolutnie nic wspólnego. On powstaje z celulozy. Takie podstawy warto wiedzieć pisząc bloga o kulinariach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Doskonale potrafimy rozróżnić cukier waniliNowy od cukru waniliowego:) Dziękujemy za miły komentarz Anonimie :) Pozdrawiamy

      Usuń
  6. Nie wiem skąd tyle negatywnych komentarzy. Aniu właśnie zrobiłam mojemu mężowi Twoją kawę pierwsze pytanie: " kupiłaś ekspres??!!!! " więc porządnie go zaskoczyło kiedy powiedziałam że to przepis z bloga kulinarnego. Chętnie będę tu zaglądać. Pozdrawiam i powodzenia Monika Kot.

    OdpowiedzUsuń
  7. A mi po zrobieniu kawy gorna pianka prawie nie wyszla :(
    a dosyc dlugo bylo mleko spieniane. Jakis pomysł?

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...