Święta święta... i po świętach. W tak tradycyjnych dniach nie
mogło zabraknąć mojego ulubionego świątecznego dania. Nie wyobrażam
sobie jakby mogło go zabraknąć. Kaczka w mojej kuchni gości od pokoleń.
Co rok tak samo przygotowywana smakuje doskonale dlaczego?
Bo smak mięsa zawsze wychodzi idealny. Jest soczysty, delikatny i aromatyczny.
Miłośnikom kaczki chyba nie muszę polecać ani reklamować, za to osoby które się jeszcze się nie
przekonały niech wiedzą, że tracą i to dużo !
Zapraszam do wypróbowania.
Składniki:
4 udka z kaczki
Słoiczek gotowej żurawiny
6 jabłek
Sól, pieprz, tymianek, czosnek
Olej
Kasza Kuskus
Szklanka czerwonego wina
Przygotowanie:
1. Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem, odstawić na noc do lodówki.
2.W garnku na mocno rozgrzanym tłuszczu ułożyć udka z kaczki i obsmażyć je ze wszystkich stron podlewając wodą. Ja dla urozmaicenia smaku dolałam jeszcze szklankę wina czerwonego.
3. Jabłka obieramy ze skórki kroimy w ósemki i na małym ogniu gotujemy, aż zrobią się miękkie. Kupując jabłka zwróćcie uwagę aby były kwaskowate i twarde.
4. Mięso dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu obracając, aż będzie całkowicie
miękkie.
5.Podawać z ciepłą żurawina i jabłkami.
Bo smak mięsa zawsze wychodzi idealny. Jest soczysty, delikatny i aromatyczny.
Miłośnikom kaczki chyba nie muszę polecać ani reklamować, za to osoby które się jeszcze się nie
przekonały niech wiedzą, że tracą i to dużo !
Zapraszam do wypróbowania.
Składniki:
4 udka z kaczki
Słoiczek gotowej żurawiny
6 jabłek
Sól, pieprz, tymianek, czosnek
Olej
Kasza Kuskus
Szklanka czerwonego wina
Przygotowanie:
1. Udka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem, odstawić na noc do lodówki.
2.W garnku na mocno rozgrzanym tłuszczu ułożyć udka z kaczki i obsmażyć je ze wszystkich stron podlewając wodą. Ja dla urozmaicenia smaku dolałam jeszcze szklankę wina czerwonego.
3. Jabłka obieramy ze skórki kroimy w ósemki i na małym ogniu gotujemy, aż zrobią się miękkie. Kupując jabłka zwróćcie uwagę aby były kwaskowate i twarde.
4. Mięso dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu, od czasu do czasu obracając, aż będzie całkowicie
miękkie.
5.Podawać z ciepłą żurawina i jabłkami.
S M A C Z N E G O ! ! !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze