Poprzednio były szaszłyki, tym razem pora na karkówkę z grilla. Tak jak pisałem wcześniej, sezon grillowy w roku 2013 został rozpoczęty w zeszły weekend. Oby taka pogoda już się utrzymała, to będzie można poszaleć na grillu.
Składniki:
1. 0,5 kg karkówki
2. 1 cebula
3. 2 ząbki czosnku
4. Olej
5. Przyprawy: papryka ostra, kumin, sól, pieprz, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
1. Karkówkę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paski.
2. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, czosnek drobno siekamy.
3. Do miseczki wlewamy oleju.
4. Wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek.
5. Całość przyprawiamy według uznania - sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, kumin, imbir, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie i dokładnie mieszamy.
6. Pokrojone mięso wrzucamy do marynaty.
7. Wszystko dokładnie mieszamy.
8. Całość przykrywamy talerzykiem, aby docisnąć mięso, które ma być zanurzone w marynacie.
9. Wsadzamy na kilka godzin do lodówki.
10. Na rozpalonego grilla wrzucamy wcześniej przygotowane mięso i zostawiamy do czasu zarumienienia się karkówki.
Składniki:
1. 0,5 kg karkówki
2. 1 cebula
3. 2 ząbki czosnku
4. Olej
5. Przyprawy: papryka ostra, kumin, sól, pieprz, majeranek, imbir, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie
Przygotowanie:
1. Karkówkę dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paski.
2. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, czosnek drobno siekamy.
3. Do miseczki wlewamy oleju.
4. Wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek.
5. Całość przyprawiamy według uznania - sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, kumin, imbir, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie i dokładnie mieszamy.
6. Pokrojone mięso wrzucamy do marynaty.
7. Wszystko dokładnie mieszamy.
8. Całość przykrywamy talerzykiem, aby docisnąć mięso, które ma być zanurzone w marynacie.
9. Wsadzamy na kilka godzin do lodówki.
10. Na rozpalonego grilla wrzucamy wcześniej przygotowane mięso i zostawiamy do czasu zarumienienia się karkówki.
S M A C Z N E G O ! ! !
uwielbiam taką karkóweczkę
OdpowiedzUsuńDziś u mnie w panach to samo :) Zapowiada się tłusty wieczór.
OdpowiedzUsuńPoprzedni wpis bardziej mi się podobał.
OdpowiedzUsuńKarkoweczka z grilla na stale sie wpisala w krajobraz grillowania w Polsce :) niezwykle aromatyczne i soczyste mieso, w sam raz jako pomysł na obiad pod chmurką ze znajomymi :)
OdpowiedzUsuń