HRS

piątek, 5 kwietnia 2013

Kurczak z warzywami po chińsku.



Orientalne przyprawy i dania to moje klimaty. Często wracam do kuchni chińskiej, bo przygotowanie dań nie zajmuje dużo czasu. Dziś bardzo standardowy przepis z kurczakiem w roli głównej. W zasadzie następnym razem kupię wołowinie albo wieprzowinę smak będzie bardziej konkretny i wyrazisty. Co do warzyw możecie dowolnie komponować swoja własna mieszankę ja wyjęłam  wszystko to co miałam pod ręką w lodówce.

Składniki:
250g piersi z kurczaka
1 marchewka
Pół selera
1 cebula
pół pora
1 czerwona papryka
pół szklanki grzybów Mun
2 ząbki czosnku
Przyprawy: curry, imbir, papryka chilli, sól pieprz sos sojowy

Przygotowanie:
1. Zaczynamy od  zalania grzybów Mun gorąca wodą na 10 min. Następnie wszystkie warzywa czyli marchewkę, seler, paprykę  kroimy w słupki, tylko por w talarki.
2. Mięso myjemy kroimy w paski lub kostkę.
3. Do miseczki z kilkoma łyżkami oliwy, wsypujemy curry, sól, pieprz, imbir i paprykę chilli.
4. Dorzucamy wyciśnięty przez praskę czosnek i
dolewamy 3-4 łyżki sosu sojowego.
5. Marynatą zalewamy mięso i trzymamy ok. 1 godziny w lodówce. Wiadomo najlepiej zostawić na całą noc w lodówce.
6. Po tym czasie wrzucamy mięso wraz z marynatą na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy, aż curry zacznie się karmelizować.
7. Dodajemy wtedy wszystkie warzywa, podsmażamy podlewając co jakiś czas wodą.
8. Dusimy ok. 15-20 minut. W razie potrzeby
doprawiamy do smaku przyprawami.
9. Podajemy z ryżem.

S M A C Z N E G O ! ! !

3 komentarze:

  1. zapraszam do mnie :)
    http://kiedyzjemy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. wszędzie szukam dobrej chińszczyzny, tutaj też trafiłam, na pewno wykorzystam marynatę :) Podoba mi się, więc zostawiam ślad po sobie :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...