Orientalne przyprawy i dania to moje klimaty. Często wracam
do kuchni chińskiej, bo przygotowanie dań nie zajmuje dużo czasu. Dziś bardzo
standardowy przepis z kurczakiem w roli głównej. W zasadzie następnym razem
kupię wołowinie albo wieprzowinę smak będzie bardziej konkretny i wyrazisty. Co do
warzyw możecie dowolnie komponować swoja własna mieszankę ja wyjęłam wszystko to co miałam pod ręką w lodówce.
Składniki:
250g piersi z kurczaka
1 marchewka
Pół selera
1 cebula
pół pora
1 czerwona papryka
pół szklanki grzybów Mun
2 ząbki czosnku
Przyprawy: curry, imbir, papryka chilli, sól pieprz sos sojowy
250g piersi z kurczaka
1 marchewka
Pół selera
1 cebula
pół pora
1 czerwona papryka
pół szklanki grzybów Mun
2 ząbki czosnku
Przyprawy: curry, imbir, papryka chilli, sól pieprz sos sojowy
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od zalania grzybów Mun gorąca wodą na 10 min. Następnie wszystkie warzywa czyli marchewkę, seler, paprykę kroimy w słupki, tylko por w talarki.
2. Mięso myjemy kroimy w paski lub kostkę.
3. Do miseczki z kilkoma łyżkami oliwy, wsypujemy curry, sól, pieprz, imbir i paprykę chilli.
4. Dorzucamy wyciśnięty przez praskę czosnek i
dolewamy 3-4 łyżki sosu sojowego.
5. Marynatą zalewamy mięso i trzymamy ok. 1 godziny w lodówce. Wiadomo najlepiej zostawić na całą noc w lodówce.
6. Po tym czasie wrzucamy mięso wraz z marynatą na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy, aż curry zacznie się karmelizować.
7. Dodajemy wtedy wszystkie warzywa, podsmażamy podlewając co jakiś czas wodą.
8. Dusimy ok. 15-20 minut. W razie potrzeby
doprawiamy do smaku przyprawami.
9. Podajemy z ryżem.
S M A C Z N E G O ! ! !
zapraszam do mnie :)
OdpowiedzUsuńhttp://kiedyzjemy.blogspot.com/
wszędzie szukam dobrej chińszczyzny, tutaj też trafiłam, na pewno wykorzystam marynatę :) Podoba mi się, więc zostawiam ślad po sobie :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za odwiedziny ;)
Usuń