Proszę o komentarze jak się Wam podoba i udostępnianie na FB :)
Składniki:
1. Farfalle (makaron)
2. Puszka tuńczyka w oleju
3. 3 ząbki czosnku
4. 2 papryczki chilli
5. 200 ml śmietany 18%
6. Rukola
7. 4 oliwki
8. 1 łyżka oliwy
9. sól, pieprz, papryka ostra
10. Ser żółty lub parmezan do posypania
Przygotowanie:
1. Gotujemy wodę na makaron i delikatnie solimy.
2. Papryczki, oliwki kroimy, rukole też na mniejsze kawałki możemy pociąć.
3. Na patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy do tego tuńczyka wraz z zalewą.
4. Do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy al-dente.
5. Do tuńczyka dorzucamy paprykę, oliwki i wyciśnięty czosnek.
6. Następnie do całości dolewamy śmietany i chwilę na wolnym ogniu trzymamy.
7. Dodajemy rukolę, przyprawy: sól, pieprz, paprykę ostrą.
8. Makaron odlewamy, układamy na talerzu.
9. Całość polewamy sosem, można dorzucić rukoli jeszcze świeżej, posypać startym serem lub parmezanem i gotowe!
S M A C Z N E G O !
super makaronik
OdpowiedzUsuńmniam:)
OdpowiedzUsuń