Składniki:
1 łosoś (dowolnej wielkości)
1 cytryna
sól, pieprz
Ziemniaki
Szczypiorek
SOS:
1 jogurt naturalny
koperek świeży
kapary
0,5 cytryny
Przygotowanie:
1. Łososia myjemy, dzielimy na porcje i najlepiej usuwamy ości.
2. Kładziemy na sreberku, solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Zawijamy rybę w folię i kładziemy na rozgrzanego grilla.
4. Na grillu co chwila przekładamy łososia, aby był równomiernie opiekany.
5. Po jakimś czasie należy sprawdzić czy ryba jest gotowa, jeżeli tak to ściągamy z grilla i podajemy z pieczonymi ziemniakami i sosem.
Przygotowanie sos:
1. Jogurt naturalny wlewamy do miski.
2. Koperek siekamy dość drobno.
3. Kapary również rozdrabniamy.
4. Wszystko mieszamy razem z jogurtem.
5. Dodajemy soku z 0,5 cytryny, solimy, pieprzymy.
6. Odstawiamy sos na pół godziny do lodówki i gotowe.
Pieczone ziemniaki:
1. Młode ziemniaki dokładnie myjemy.
2. Zawijamy w sreberko.
3. Wrzucamy do piekarnika, bądź na rozżarzony węgiel z grilla.
4. Jeżeli da się wbić w ziemniaka widelec, to znaczy że już jest gotowy.
Na talerz wykładamy gotowego ziemniaka, łososia, polewamy wszystko pysznym sosikiem, posypujemy szczypiorkiem i konsumujemy!
S M A C Z N E G O !
Jeśli chodzi o mnie to ja również jestem wielką fanką samego łososia i faktycznie mogę go jeść praktycznie w każdej postaci. Jak dla mnie świetną sprawą jest również przepis z https://mowisalmon.pl/przepisy/salatka-marokanska-z-wedzonym-lososiem-mowi/ i taka sałatka z łososiem na pewno każdemu będzie smakowała.
OdpowiedzUsuń