Składniki:
Krewetki (ile kto ma ochotę zjeść)
Pietruszka zielona
Czosnek (w zależności od upodobań, ja dałem 4 większe ząbki)
Masło i oliwa do smażenia
Cytryna
Przyprawy: Chili, Papryka ostra, sól, pieprz,
Przygotowanie:
1. Mrożone krewetki wrzucamy do ciepłej wody, aby się rozmroziły.
2. Osuszamy je przy pomocy ręczników papierowych.
3. Na patelni grillowej roztapiamy masło i dodajemy odrobinę oliwy, aby masło się nie przypaliło.
4. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy krewetki, trochę podsmażamy, cały czas mieszając.
5. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
6. Dodajemy wszystkie przyprawy - chili, papryka, sól, pieprz.
7. Skrapiamy całość sokiem z cytryny
8. Następnie do całości dodajemy posiekaną pietruszkę.
9. Całość jeszcze chwilkę smażymy a następnie podajemy gotowe danie.
S M A C Z N E G O ! ! !
Zrobiłabym to danie ( wyśmienite składniki i pomysł) na patelni teflonowej, ceramicznej, czy każdej innej, tylko nie do grillowania. Kłóci się to z ideą obróbki na takiej patelni.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda