Tak się ostatnio zastanawiam czy ktoś w ogóle czyta tego bloga? czy ktoś już wykorzystał jakiś przepis? Żadnych komentarzy więc mam prośbę, czy możecie zostawić ślad po sobie? :)
Składniki:
3 szklanki mąki
1 kostka masła
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru do ciasta
1 budyń waniliowy
0,5 l mleka
2 opakowania malin (ok 0,5 kg)
kilka listków mięty
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. Zagniatamy ciasto kruche dokładnie jak w przepisie TUTAJ.
2. Gotowe ciasto wrzucamy na pół godz. do lodówki
3. Budyń robimy wg. przepisu na opakowaniu, ale zalecam dodać troszkę więcej cukru.
4. Gotowy budyń wsadzamy do lodówki aby zastygł.
5. Wyjmujemy ciasto z lodówki i robimy małe kulki, następnie je rozgniatamy i wykładamy do foremek(ja użyłem papierków do mufinek - też świetnie się nadają).
6. Spód nakłuwamy widelcem.
7. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni i wkładamy na ok 15-20 min foremki z ciastem.
8. Jak ciasto się zarumieni wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
9. Jak ciasto wystygnie, wyciągamy z lodówki budyń i rozprowadzamy na ciasto. (ja użyłem wyciskacza kremu)
10. Następnie na budyń układamy maliny, listek mięty do dekoracji i posypujemy cukrem pudrem.
S M A C Z N E G O ! ! !
To zostawiam slad,super babeczki! To chyba przychodzi z czasem te komentarze,nie wiem,sama nie prowadze bloga, ale przegladam od paru lat.Chyba Trzeba cierpliwosci.Powodzenia i wytrwalosci zycze,nö i ciekawych przepisow.:)Livia
OdpowiedzUsuńTeraz przekonalam sie jeszcze ,ze jest u Ciebie weryfikacja obrazkowa.Z tego co wiem,to tez wiele osob zniecheca.Livia
OdpowiedzUsuńA dzięki za info:) nawet nie wiedziałem;) Już zmienione
UsuńSuper:)Livia
OdpowiedzUsuńCzytam każdy przepis :)
OdpowiedzUsuńsuper miło:)
Usuńojej, ślicznotki!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają... Dotarłam dzisiaj do swojego przepisu... Bardzo podobny - 30 dkg mąki, 15 dkg masła, 10 dkg cukru pudru, 4 żółtka. I nic poza tym. A krem robię z 3 jajek, które ubijam na parze z 1 szkl cukru. Potem studzę i łączę z 250g masła. I wypełniam babeczki. Do części można dodać kakao, będą bardziej urozmaicone :)Bardzo sprawnie i w sumie nawet szybko idzie. To są smaki mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńmoja córka włąsnie je piecze jak beda gotowe napisze jak wyszły :)))
OdpowiedzUsuńpysznee <3 zrobiłam je dzisiaj i wszyscy są nimi zachwyceni :) co prawda użyłam 2 razy więcej budyniu niż w przepisie ale były pyszne <3
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam te babeczki
OdpowiedzUsuńProste,szybkie I pyszne!