HRS

sobota, 3 listopada 2012

Kluski śląskie

Zostaje Wam czasem z obiadu sporo ziemniaków i nie wiecie co zrobić? To już Wam mówię ;)
Pyszne kluski śląskie, których przygotowanie trwa 15 min a są fajnym dodatkiem np. do pieczonej karkówki z sosem.








Składniki:
gotowane ziemniaki
mąka ziemniaczana
1 jajko



Przygotowanie:
1. Gotowane ziemniaki mielimy na maszynce.
2. Dzielimy je dokładnie na 4 równe części.
3. Jedną część wyjmujemy i dodajemy w jej miejsce mąkę ziemniaczaną.
4. Dodajemy 1 jajko i wszystko dokładnie mieszamy.
5. W garnku nastawiamy osoloną wodę.
6. Z masy tworzymy kółka i robimy dziurkę palcem.
7. Tak przygotowane kluski wrzucamy na wrzącą wodę.
8. Gotujemy do momentu wypłynięcia na powierzchnię i trzymamy jeszcze ok 1 min.
9. Kluski są gotowe.

S M A C Z N E G O ! ! !









9 komentarzy:

  1. Kluski śląskie to smak mojego dzieciństwa. Pochodzę ze Śląska. Każda niedziela wypełniona była wspólnym gotowaniem klusek. Dzielnie dziurkowałam je, w poczuciu, że "prawie" sama zrobiłam cały półmisek klusek ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A co robimy z tą czwartą częscią ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dodajemy ją spowrotem do ciasta i ugniatamy to razem :)

      Usuń
  3. ala; ja dodaje jeszcze bazylię, zioła prowansaldzkie

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie mama robi kluski śląskie z pani przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie babcia zawsze mówiła, że prawdziwe kluski śląskie z jej dzieciństwa to tylko ziemniaki i mąka ziemniaczana, próbowałam obu wersji i stwierdzam że bez jajka są mniej... hmmm gumowe? Są wtedy bardzo delikatne, tylko trzeba pamiętać żeby je dłużej wygniatać wtedy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgadzam sie z Puchatieux. Kluski slaskie robi sie bez jajka. Sa o niebo lepsze niz z jajkiem. Nie gotuje sie je 1 min po wyplynieciu.
    Po 7 min od zagotowania wody z kluskami, wyciaga sie jedna kluske, przepalawia na pol i sprawdza czy cale ciasto dokladnie sie ugotowalo.Czesto trzeba jeszcze chwilke pogotowac by nie bylo ani odrobine niedogotowanego ciasta w klusce. Kto nie zna smaku prawdziwej kluski slaskiej to taki bubel z jajkiem i niedogotowanym ciastem tez mu smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękujemy za cenną uwagę w takim razie wypróbujemy bez jajka i podzielimy się opinią jak smakowało.

      Usuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...