HRS

środa, 20 marca 2013

Słodka pokusa - mus czekoladowy.


Związku z nadejściem astronomicznej wiosny, dziś na blogu nie mogło zabraknąć deseru na osłodzenie zimowej pogody za oknem. Mus czekoladowy to przepis naprawdę banalny do wykonania :) Będziecie zachwyceni jego smakiem- jest delikatny, puszysty rozpływa się w ustach po prostu pyszny ! Najlepiej przekonajcie się sami.




Składniki:


*1 tabliczka gorzkiej czekolady Wedla

* 1 szklanka śmietanki kremówki 30%

* 3 duże jajka

* 4 czubate łyżki cukru

*  wiórki czekoladowe, truskawki i mięta do        dekoracji







Zaczynamy od wcześniejszego schłodzenia śmietany kremówki. Czekamy do momentu, kiedy zrobi się całkowicie zimna, następnie ubijamy ją prawie na sztywno mikserem i wstawiamy ponownie do lodówki.













W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. 











W między czasie, gdy czekolada całkowicie się rozpuszcza, jajka dokładnie myjemy i wycieramy ściereczką. Żółtka oddzielamy od białek. 
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę
Do żółtek dodajemy 4 łyżeczki cukru i ucieramy. Całość łączymy bardzo delikatnie z ubitą wcześniej śmietaną. 








Na sam koniec dodajemy rozpuszczona czekoladę ponownie mieszamy.








Gotowy krem przekładamy do
pucharków/ kieliszków na około 30 min do lodówki, aby dobrze się schłodził.
Dekorujemy bitą śmietaną, truskawkami, miętą i wiórkami czekoladowymi.







Smacznego! 

3 komentarze:

  1. zapowiada się przepyszny i z pewnością jest znakomity, kusi ogromnie,muszę wypróbować, pozdrawiam cieplutko(nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po niedzielnym obiadku....będzie trzeba spróbować "Musu Czekoladowego"

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...