Czasem ciężko znaleźć dobry lokal, a tym bardziej ciężko coś dobrego zjeść. Podczas pobytu jakiś czas temu na basenach termalnych wybraliśmy się do karczmy na romantyczną kolację. Zamówiliśmy sobie jedzonko i zaczęliśmy przeglądać kartę w poszukiwaniu inspiracji na kolejną potrawę na bloga. Jedną z tych inspiracji była własnie sałatka z wątróbką i sosem malinowym. Ta pozycja w menu bardzo wpadła nam w oko i stwierdziliśmy, że trzeba to zrobić. I tak od pomysłu do realizacji. Jeżeli ktoś lubi wątróbkę, to ta sałatka powinna być skosztowana i przygotowana. Coraz częściej można znaleźć już świeże maliny w sklepach, ale nadają się również mrożone.
Składniki:
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 1 op rukoli
- 30 dkg malin mrożonych
- 2 łyżki syropu z agawy (może być też miód)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- szalotka
- parmezan bądź grana padano
- mleko
- mąka
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Wątróbkę myjemy.
2. Do miseczki wlewamy mleko i na ok 20 minut wrzucamy do niego wątróbkę.
3. Większą część malin przekładamy do miseczki, pozostałe zostawiamy w całości do sałatki.
4. Dodajemy do miseczki syrop z agawy oraz ocet balsamiczny i całość blendujemy.
5. Nasz sos przekładamy do garnuszka i dodajemy trochę wody i gotujemy.
6. Następnie przelewamy całość przez drobne sitko.
7. Wątróbkę wyciągamy z mleka. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
8. Na talerzu przy pomocy pędzelka robimy kreskę z sosu malinowego. Następnie układamy rukolę.
9. Na rukolę kładziemy naszą wątróbkę, drobno pokrojoną cebulkę, całe maliny oraz kawałki sera.
10. Polewamy wszystko sosem oraz jak ktoś lubi dodatkowo samym octem balsamicznym.
Przyznajcie, że danie prezentuje się wyśmienicie, a obiecuję, że tak samo smakuje!
Składniki:
- 1 kg wątróbki drobiowej
- 1 op rukoli
- 30 dkg malin mrożonych
- 2 łyżki syropu z agawy (może być też miód)
- 2 łyżki octu balsamicznego
- szalotka
- parmezan bądź grana padano
- mleko
- mąka
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Wątróbkę myjemy.
2. Do miseczki wlewamy mleko i na ok 20 minut wrzucamy do niego wątróbkę.
3. Większą część malin przekładamy do miseczki, pozostałe zostawiamy w całości do sałatki.
4. Dodajemy do miseczki syrop z agawy oraz ocet balsamiczny i całość blendujemy.
5. Nasz sos przekładamy do garnuszka i dodajemy trochę wody i gotujemy.
6. Następnie przelewamy całość przez drobne sitko.
7. Wątróbkę wyciągamy z mleka. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
8. Na talerzu przy pomocy pędzelka robimy kreskę z sosu malinowego. Następnie układamy rukolę.
9. Na rukolę kładziemy naszą wątróbkę, drobno pokrojoną cebulkę, całe maliny oraz kawałki sera.
10. Polewamy wszystko sosem oraz jak ktoś lubi dodatkowo samym octem balsamicznym.
Przyznajcie, że danie prezentuje się wyśmienicie, a obiecuję, że tak samo smakuje!
S M A C Z N E G O ! ! !
Uwielbiam wątróbkę i na pewno wypróbuję przepis!:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Roboty mało, ale za to jaki uśmiech na twarzy jak się to wszystko razem spożywa
Usuńwygląda świetnie, pyszności:)
OdpowiedzUsuńdokładnie! Same pyszności
Usuńniesamowite połączenie smaków ! Przepiękne zdjęcie
OdpowiedzUsuńcudowny ten sos, jak dobrze, że wątróbka wraca do łask :)
OdpowiedzUsuńWątróbka rządzi!
OdpowiedzUsuńNiestety, nie mam pod ręką parmezanu.
http://www.kreatywna.pl/styl-zycia/smaki/pozegnanie-wakacji-salatka-z-watrobka-i-malinami/
Spróbuje wg tego przepisu - też wygląda smakowicie.
wiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuń