HRS

czwartek, 16 stycznia 2014

Przepiękny tort tęczowy

Trochę czasu zajęło mi wrzucenie przepisu na bloga, ale chyba czas najwyższy. W listopadzie moja najukochańsza chrześnica miała swoje urodzinki. Postanowiłem, że zrobię jej prezent - mianowicie tort tęczowy na imprezkę urodzinową. Przepis na sam biszkopt pochodzi z bloga Moje wypieki, natomiast dekoracja samego tortu to inspiracja znaleziona kiedyś w sieci.





Składniki (porcja na 1 biszkopt, cały tort x 6 ):
- 2 duże jajka
- 100 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- barwniki spożywcze (polecam zamówić na allegro, wystarczą 3 podstawowe kolory: żółty, niebieski i czerwony)




Przygotowanie:
1. Mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną przesiać i wymieszać ze sobą.
2. Oddzielamy żółtka od białek, i białka ubijamy na sztywną pianę.
3. Pod koniec dodajemy po łyżeczce cukier i żółtka.
4. Następnie łączymy składniki mokre z suchymi i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby piana nie opadła.
5. Do gotowego ciasta dodajemy odrobinę barwnika i mieszamy, aż barwnik się połączy z ciastem.
6. Tortownicę o rozmiarach 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160ºC.
8. Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 20-22 minuty lub do tzw. suchego patyczka.
9. Gorący biszkopt wyciągamy z piekarnika i z wysokości ok 60 cm upuszczamy na podłogę, następnie studzimy w temperaturze pokojowe. 
Biszkopt oddzielamy od formy dopiero kiedy ostygnie.

UWAGA: Jeżeli macie dobre piekarniki, możecie zrobić ciasto z 2 proporcji i piec razem. U mnie niestety zakończyło się niepowodzeniem, więc musiałem piec każdy biszkopt osobno.
Co do kolorów: mamy barwniki: żółty, czerwony i niebieski, mieszamy żółty + niebieski = zielony, niebieski + czerwony = fioletowy, żółty + czerwony = pomarańczowy, razem wyjdzie nam 6 kolorów.



Krem:
- 900 ml śmietany kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- kilka łyżek cukru pudru do smaku
- ekstrakt waniliowy

Przygotowanie:
1. Śmietanę schładzamy.
2. Po schłodzeniu ubijamy i dodajemy cukier puder oraz ekstrakt.
3. Całość mieszamy z serkiem mascarpone i gotowe


Dekoracja:
- 1 opakowanie m&m
- 1 opakowanie lentilków 
- 1 opakowanie orzechów w czekoladzie Milka
- 1 opakowanie białych draży
- 1 opakowanie orzechów arachidowych w czekoladzie
- 1 opakowanie draży kawowych 
- 4 opakowania rurek bez nadzienia

Przygotowanie:
1. Układamy 1 biszkopt, smarujemy kremem i tak kolejne 6 warstw. Wierzch i boki wyrównujemy pozostałym kremem.
2. Układamy rurki dookoła tortu, a na wierzch układamy wszystkie słodkości tak jak na obrazku.

S M A C Z N E G O ! ! ! 







21 komentarzy:

  1. Obłędny ! Twoja chrześnica na pewno była zadowolona bo to tort dla prawdziwej księżniczki !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdziwa księżniczka to i tort musiał być dla księżniczki:) Ona jak i jej goście byli zachwyceni :)

      Usuń
  2. O rety..jak z bajki! coś cudownego! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tort wygląda przepięknie. Twoja chrześnica na pewno była zachwycona. Ja mając takie cudeńko przed sobą skakałabym do góry :D

    OdpowiedzUsuń
  4. 9. Gorący biszkopt wyciągamy z piekarnika i z wysokości ok 60 cm "UPUSZCZAMY NA PODŁOGĘ" ???

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna dekoracja, byłabym zachwycona, gdybym dostała taki tort; )

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękny!!! pomysł ukradnę na urodziny moich dzieci. mam tylko pytanie- kupiłam barwniki w proszku, z uwagi na to iż nigdy wcześniej ich nie używałam, nie wiem jaka ilość jest wystarczająca na tak cudny i intensywny kolor jak u ciebie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu dodajesz minimalne ilosci tych barwników. Też miałem w proszku

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za inspirację, właśnie skończyliśmy pałaszować! Mina gości po ukrojeniu pierwszego kawałka - bezcenna!

      Usuń
  7. Przepieknie wygląda.Marzenie każdego dziecka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ta temperatura to na piekarnik gazowy czy elektryczny? :)
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  9. przepraszam, a mam pytanko:) czy mogłaby Pani powiedzieć jaki barwnik ma być,czy w płynie, czy jak?:)

    OdpowiedzUsuń
  10. a jak go przekroić? :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie za dużo cukru jak na jeden blat biszkoptu?

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...