HRS

poniedziałek, 13 stycznia 2014

Żeberka w sosie miodowo-musztardowym

Przed świętami w domu robiony był bigos. Bigos, z dodatkiem żeberek. Uwielbiam to mięso, więc od ponad miesiąca smak żeberek za mną chodził, aż w końcu musiałem je zrobić.
Kiedyś jadłem żeberka w sosie miodowo-musztardowym, więc pomyślałem, że to będzie dobry pomysł na smaczny obiad. Żeby mięso było soczyste, ugotowałem je najpierw w wodzie z warzywami, a z powstałego wywaru zrobiłem kapuśniak.










Składniki:
- 1,6 kg żeberek
- 3 marchewki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz ziarnisty
Marynata
- 5 łyżek miodu
- 5 łyżek musztardy
- sok z jednej cytryny
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
1. Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze części, zawierające po 2 kostki, osuszamy i solimy.
2. Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze części. 
3. Do garnka wlewamy ciepłą wodę, wrzucamy pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, marchewki i żeberka.
4. Całość gotujemy do momentu, aż żeberka będą miękkie.
5. Żeberka wyjmujemy z wody i odstawiamy do ostygnięcia.
6. W międzyczasie przygotowujemy marynatę.
7. Wszystkie składniki: miód, musztardę, sok z cytryny, olej i sól dokładnie mieszamy w miseczce.
8. Ostudzone żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy marynatą przy pomocy pędzelka. Pozostałą część marynaty przelewamy również do naczynia.
9. Zamarynowane mięso odstawiamy na ok 2 godz. do lodówki.
10. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
11. Wyjmujemy przyprawione mięso z lodówki i wstawiamy do piekarnika na ok 20-30 minut. Co jakiś czas obracamy, aby żeberka nam się przyrumieniły z obu stron.

S M A C Z N E G O ! ! ! 







3 komentarze:

  1. Takie żeberka są najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba rok nie jadłam żeberek. Uwielbiam, ale przez to, że mają sporo tłuszczyku nie będą dalej gościć w mojej kuchni. Walory smakowe niezapomniane. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam i polecam. Wprost idealne :) W sobotę zrobię je na grillu.

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...