Robiliście kiedyś sami bułki w domu? Jeżeli nie, to super przepis, na przepyszne domowe bułeczki pszenne. Zapach roznosi się po całym domu, a zaraz po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu rozpływają się w ustach.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 10 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 350 ml letniej wody
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 jajko
- sezam, mak do posypania
Przygotowanie:
1. Cukier, wodę i drożdże przygotowujemy w naczyniu, dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy na 5 min.
2. Na stolnice wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie i dodajemy oliwę i sól.
3. Dolewamy po trochu rozrobione drożdże i wyrabiamy ciasto.
4. Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 min aby odpoczęło.
5. Z ciasta wyrabiamy bułeczki, ja robiłem ok. 50 g każda.
6. Układamy na blachę, na papier do pieczenia i zostawiamy trochę miejsca między bułeczkami.
7. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.
8. Wykałaczką robimy zagłębienie przez środek bułki. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem i makiem (ja nie miałem ani jednego ani drugiego, więc posypałem płatkami migdałowymi i harrisą).
9. Pieczemy w piekarniku ok 15-20 min.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 10 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 350 ml letniej wody
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 jajko
- sezam, mak do posypania
Przygotowanie:
1. Cukier, wodę i drożdże przygotowujemy w naczyniu, dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy na 5 min.
2. Na stolnice wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie i dodajemy oliwę i sól.
3. Dolewamy po trochu rozrobione drożdże i wyrabiamy ciasto.
4. Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 min aby odpoczęło.
5. Z ciasta wyrabiamy bułeczki, ja robiłem ok. 50 g każda.
6. Układamy na blachę, na papier do pieczenia i zostawiamy trochę miejsca między bułeczkami.
7. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni.
8. Wykałaczką robimy zagłębienie przez środek bułki. Bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem i makiem (ja nie miałem ani jednego ani drugiego, więc posypałem płatkami migdałowymi i harrisą).
9. Pieczemy w piekarniku ok 15-20 min.
S M A C Z N E G O ! ! !
Uwielbiam smak domowego pieczywa :) Twoje bułeczki są bardzo kształtne :)
OdpowiedzUsuńPycha wlasnie wystygly i zabralam się do jedzenia :-)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za super przepis,bułeczki pychotka i dzieciaczki miały frajdę przy ich robieniu.
OdpowiedzUsuńCieszymy się bardzo, że smakowały! Polecamy się na przyszłość
UsuńMoje nie takie ładne, ale pyszne.
Usuńja buleczki przekrawam na pol troszke wyskubie i nakladam farsz pieczarkowy posypuje startym serem i chwilke zapiekam w piekarniku i pyszne do czerwonego czystego barszczu zamiast pasztecikow pycha] polecam
OdpowiedzUsuńJestem w trakcie robienia tych bułeczek z tego przepisu....na razie rosną...
OdpowiedzUsuń