HRS

piątek, 2 sierpnia 2013

Carpaccio z melona miodowego

Kolejny przepis z kuchni lidla. Tym razem zauroczyło mnie carpaccio z melona miodowego.
Sam przepis jest banalnie prosty, ale wygląd dania na talerzu niesamowity. Myślę, że Wasi goście będą zaskoczeni takim podaniem melona. Sam melon maczany w sosie truskawkowo-miętowym z dodatkiem grapefruita - niebo w gębie.







 Składniki:
0,5 melona miodowego
1 grapefruit czerwony
kilka truskawek
50 g cukru
10 ml soku z cytryny
15 ml wódki
kilka liści mięty





Przygotowanie.
1. Melona myjemy i obieramy połówkę ze skóry. Wydrążamy pestki i kroimy na plasterki ok 3-4 mm.
2. Grapefruita filetujemy, część zostawiamy do dekoracji z reszty wyciskamy sok.
3. Do soku dorzucamy cukier i na ogniu doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając.
4. Odstawiamy sos do wystygnięcia. Następnie dodajemy kilka liści mięty i wódkę i całość miksujemy w blenderze.
5. Plastry melona układamy w naczyniu i zalewamy przygotowaną marynatą i wstawiamy no ok godz do lodówki.
6. Truskawki szypułkujemy, myjemy i też wrzucamy do blendera, dosypujemy trochę cukru i kilka liści mięty. całość blendujemy.
7. Na talerzu układamy na przemian truskawkę, wyfiletowany grapefruit. Następnie plastry melona i na środek polewamy truskawkowy mus.


S M A C Z N E G O ! ! ! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...