HRS

sobota, 17 sierpnia 2013

Omlet z cukinią, pomidorami i parmezanem



Dziś jedna z moich propozycji śniadaniowych mianowicie omlet. W ramach urozmaiceń, gdyż nudy w kuchni u mnie nie ma przygotowałam omlet z cukinią, którą uważam za niedocenianą z każdej strony. Mało kto wie, że jest cennym źródłem witamin i minerałów. Bogata w witaminy B1, B2, C i PP daje mam power na cały dzień w dodatku jest lekkostrawna i niskokaloryczna :) Wszystko co chciałam połączyłam w jedno jest smacznie i zdrowo.






Składniki:

- 3 jaja
- 1 mała cukinia
- parmezan 50 g
- pomidorki koktajlowe 8 szt
- natka
- szczypiorek
- oliwa





Przygotowanie.

1. Zaczynamy od umycia warzyw. Następnie cukinię kroimy na cienkie plasterki, pomidory na ćwiartki.
Na drobno siekamy również szczypiorek i natkę.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy wszytko i podsmażamy ok 2-5 min. Zmniejszamy ogień.
3. W misce rozbijamy jajka i energicznie mieszamy widelcem.
4. Następnie rozlewamy równomiernie na cala patelnię. Smażymy wszystko na niedużym ogniu około 2-3 minut, aż omlet będzie prawie ścięty.
5. Zcieramy parmezan i  posypujemy omlet startym serem i  składamy na pół. Po kolejnych kilku minutach smażenia delikatnie zsuwamy omlet na talerz. Podajemy od razu.




S M A C Z N E G O ! ! ! 

3 komentarze:

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...