Za to tylko będę kochała jesień... melduję rozpoczęcie sezonu grzybowego. Pół godzinny wypad do lasu zaowocował nazbieraniem całej miseczki świeżutkich grzybów. Królowały głównie kurki znalazłam też parę podgrzybków. Postanowiłam zatem zrobić jedno z moich ulubionych przepisów placki ziemniaczane z sosem grzybowym. Sos pasuje dosłownie do każdego dania i jest pyszny.
Składniki:
Placki ziemniaczane:
- pół kilograma ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jaja
- mała cebula
- sól, pieprz
Sos grzybowy:
- pół kilograma grzybów
- mała cebula, - łyżka vegety
- 2 ząbki czosnku - szczypta chilli
- masło
- śmietanka 12%
Przygotowanie:
Zaczynamy od usmażenia placków ziemniaczanych.
1. Ziemniaki, cebulę obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
2. Dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki mąki pszennej, 2 jajka szczyptę soli, pieprzu i dokładnie mieszamy.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złocisty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Teraz bierzemy się za przygotowanie sosu:
1. Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy w większe kawałki pamiętajcie, że troszkę się skurczą podczas gotowania.
2. W między czasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła podsmażamy drobno pokrojony czosnek i cebulkę.
3. Kiedy cebula się zarumieni dorzucamy grzyby i wszystko dokładnie mieszamy obsmażamy ok 2 min.
4. Następnie dolewamy szklankę może więcej wody tak aby przykryła nam całość. Dodajemy łyżkę vegety ewentualnie listek laurowy albo sami doprawiacie wg upodobań. Gotujemy na małym ogniu ok 20 min. Woda powinna zredukować swoją objętość o połowę.
5. Do grzybów dodajemy śmietanę (jeśli ją posolicie – nie zważy się). Całość dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu uzyskania gęstej kremowej konsystencji.
6. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chilli która idealnie podkreśla smak grzybów.
7. Na talerz wyciągamy placki ziemniaczane ja ułożyłam jeden na drugim i polewamy gotowym sosikiem. Podajemy na gorąco.
SMACZNEGO
muszą być smaczne:)
OdpowiedzUsuńyhy... zwłaszcza z tą łyżką "vegety". Po jakiego czorta publikować przepis do którego używa się takiego g*wna ! Ani to smaczne ani zdrowe...
Usuńco to za kompozycja? 6 packów i łyżka sosu z 4 grzybkami? bardzo ciekawe :D
OdpowiedzUsuń