HRS

piątek, 13 września 2013

Placki ziemniaczane z sosem grzybowym


Za to tylko będę kochała jesień... melduję rozpoczęcie sezonu grzybowego. Pół godzinny wypad do lasu zaowocował nazbieraniem całej miseczki świeżutkich grzybów. Królowały głównie kurki znalazłam też parę podgrzybków. Postanowiłam zatem zrobić jedno z moich ulubionych przepisów placki ziemniaczane z sosem grzybowym. Sos pasuje dosłownie do każdego dania i jest pyszny.





Składniki:


Placki ziemniaczane:
- pół kilograma ziemniaków
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jaja
- mała cebula
- sól, pieprz
Sos grzybowy:
- pół kilograma grzybów
- mała cebula,   - łyżka vegety
- 2 ząbki czosnku   - szczypta chilli
- masło
- śmietanka 12%
                                                                                 
                                                                                 



Przygotowanie:

Zaczynamy od usmażenia placków ziemniaczanych.

1. Ziemniaki, cebulę obieramy i ścieramy na drobnej tarce.
2. Dodajemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki mąki pszennej, 2 jajka szczyptę soli, pieprzu i dokładnie mieszamy.



3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złocisty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.










Teraz bierzemy się za przygotowanie sosu:


1. Grzyby czyścimy, myjemy i kroimy w większe kawałki pamiętajcie, że troszkę się skurczą podczas gotowania.
2. W między czasie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła podsmażamy drobno pokrojony czosnek i cebulkę.
3. Kiedy cebula się zarumieni dorzucamy grzyby i wszystko dokładnie mieszamy obsmażamy ok 2 min.
4. Następnie dolewamy szklankę może więcej wody tak aby przykryła nam całość. Dodajemy łyżkę vegety ewentualnie listek laurowy albo sami doprawiacie wg upodobań. Gotujemy na małym ogniu ok 20 min. Woda powinna zredukować swoją objętość o połowę.
5. Do grzybów dodajemy śmietanę (jeśli ją posolicie – nie zważy się). Całość dokładnie mieszamy i gotujemy do momentu uzyskania gęstej kremowej konsystencji.



6. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chilli która idealnie podkreśla smak grzybów.
7. Na talerz wyciągamy placki ziemniaczane ja ułożyłam jeden na drugim i polewamy gotowym sosikiem. Podajemy na gorąco.









SMACZNEGO







3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. yhy... zwłaszcza z tą łyżką "vegety". Po jakiego czorta publikować przepis do którego używa się takiego g*wna ! Ani to smaczne ani zdrowe...

      Usuń
  2. co to za kompozycja? 6 packów i łyżka sosu z 4 grzybkami? bardzo ciekawe :D

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...