Pamiętacie je jeszcze? Niedawno pojawił się demotywator z przepisem na ryżowe szyszki - smaki z dzieciństwa.
Za namową jednej z naszych koleżanek zrobiliśmy je na bloga. Szczerze, ja za dzieciaka nie pamiętam, abym je jadał, ale hmm tak to już jest, że to co kiedyś nam mogło smakować, teraz nie do końca nam pasuje.
Składniki:
- 300 g krówek
- 100 g ryżu preparowanego
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
1. Krówki obieramy z papierków i topimy w garnku na małym ogniu.
2. Dodajemy po trochu margaryny i tworzymy jednolitą masę.
3. Żeby szyszki były 2 kolorowe, połowę masy odlewamy i dosypujemy połowę ryżu. Tworzymy szyszki i zostawiamy do ostygnięcia.
4. Do drugiej połowy masy krówkowej dodajemy kakao i mieszamy, następnie dodajemy resztę ryżu i również formujemy szyszki
5. Zostawiamy do wystygnięcia.
Za namową jednej z naszych koleżanek zrobiliśmy je na bloga. Szczerze, ja za dzieciaka nie pamiętam, abym je jadał, ale hmm tak to już jest, że to co kiedyś nam mogło smakować, teraz nie do końca nam pasuje.
Składniki:
- 300 g krówek
- 100 g ryżu preparowanego
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżeczka kakao
Przygotowanie:
1. Krówki obieramy z papierków i topimy w garnku na małym ogniu.
2. Dodajemy po trochu margaryny i tworzymy jednolitą masę.
3. Żeby szyszki były 2 kolorowe, połowę masy odlewamy i dosypujemy połowę ryżu. Tworzymy szyszki i zostawiamy do ostygnięcia.
4. Do drugiej połowy masy krówkowej dodajemy kakao i mieszamy, następnie dodajemy resztę ryżu i również formujemy szyszki
5. Zostawiamy do wystygnięcia.
S M A C Z N E G O ! ! !
Uwielbiam szyszki, smak mojego dzieciństwa! :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na coś szybkiego i smacznego. ;D
OdpowiedzUsuńDominika