Polecam z pysznym sosikiem ajvar - który będzie do wygrania w konkursie już dziś ;)
Ćevapčići - porcja ok 30 szt.
Składniki:
70 dkg mięsa mielonego (ja robiłem wołowo - wieprzowe) idealnie by było z domieszką baraniny, ale ciężko dostać
2 duże cebule
7 ząbków czosnku
1,5 łyżki: pieprzu, papryki słodkiej, papryki ostrej, majeranku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżka soli
2 łyżki oleju
1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
1. Mięso mielimy.
2. Cebulę obieramy i drobno kroimy.
3. Dodajemy cebulę i wszystkie przyprawy i składniki do mięsa: czosnek, cebulę, pieprz, papryki, majeranek, sól, olej, wodę, proszek i sodę.
4. Wszystko bardzo dokładnie i starannie mieszamy (naprawdę dokładnie trzeba wymieszać)
5. Wymieszane mięso wkładamy na 1,5 h do lodówki.
6. Po wyciągnięciu z lodówki mięso jest twarde i łatwiej je formować.
7. Można sobie przygotować miskę z wodą do maczania rąk przed formowaniem.
8. Z mięsa formujemy kiełbaski jak na zdjęciu. Warto delikatnie posmarować blat olejem, to wtedy nie będą kleić się do talerza.
9. Tak przygotowane kiełbaski przykrywamy sreberkiem i wstawiamy na noc do lodówki, aby wszystko się dokładnie przegryzło.
10. Rozpalamy grilla, wrzucamy Ćevapčići i grillujemy aż przyrumienią się dość często obracając.
11. Kiedy będą już gotowe, na talerz nakładamy Ajvar i cebulę oraz Ćevapčići. I gotowe!
S Z M A C Z N E G O !
UWAGA KOKURS!
Do wygrania słoik smacznego sosiku Ajvar prosto z Chorwacji!
Wystarczy, że:
1. Dodasz komentarz ze swoim mailem.
2. Polubisz naszą stronę na FB - http://www.facebook.com/gotujebochce
3. Udostępnisz na swojej tablicy wpis z daniem z bloga, który jest dostępny na FB!
Spośród wszystkich osób, co spełnia powyższe warunki wybrana zostanie 1, która otrzyma sosik
AA ZAPOMNIAŁEM DODAĆ! ROZWIĄZANIE ZROBIMY ZA TYDZIEŃ CZYLI 30.05.2012
POWODZENIA
Ajvar prosto z Chorwacji! - coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńanna-mienko@wp.pl - na FB jako Kobiecemysli.pl
m_kowalewska_1a@wp.pl
OdpowiedzUsuńNa facebooku jako Martyna Weronika Kowalewska
Jestem po filologii chorwackiej, ale nie miałam jeszcze przyjemności skosztowania dogłębnie chorwackiej kuchni :( Z chęcią więc biorę udział w konkursie.
OdpowiedzUsuńNa FB polubiłam jako Kuchnia szeroko otwarta
olusia23@poczta.onet.pl
kamilka1745@interia.pl
OdpowiedzUsuńKamila Anna Sikorska
o to danie muszę zrobić:) jak już przyprawy będę miała, moze coś tam dodam:D
OdpowiedzUsuńa szansę dam teraz innym
Ajwar to niezłe cacko. On byłby zachwycony:)
OdpowiedzUsuńLubię takie smaki, ciekawa potrawa, na pewno do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń