Powiem szczerze, zakochałem się w Tunezji! Pewno części z Was się bardzo nie podobała - nic dziwnego, mnie też za pierwszym razem nie przypadła do gustu, bo leżałem w hotelu i na plaży. Wtedy był tylko jednodniowy wypad do stolicy Tunisu. Tym razem było zupełnie inaczej. Przez 7 dni udało mi się zobaczyć tyle fantastycznych miejsc, że jeszcze tam wrócę kiedyś. Wystarczy spojrzeć na zdjęcia. Większa część relacji znajduje się na profilu fb
http://www.facebook.com/ostatniemiejscagdansk
Wśród atrakcji było m.in. 2 dniowe safari (zwiedzanie El Jem - 3 co do wielkości amfiteatr rzymski, Matmata - plener takich filmów jak "Gwiezdne wojny", "Quo Vadis", "Agnielski pacjent", Douz - ponad godzinna przejażdżka wielbłądami, Jeep safari - odwiedzenie 3 oaz na pustyni, Chott el Jerid - słone jezioro oraz Kairouan), zwiedzanie stolicy wraz z Kartaginą, Sidi Bou Said, muzeum mozaiki w Bardo, wizyta w Friguia Zoo Park, zwiedzanie najsłynniejszych turystycznych miejscowości w Tunezji - Hammamet, Sousse, Monastir, Mahdia i kilku hoteli w tych miejscowościach.
Nie obyło się również bez smakowania tunezyjskiej kuchni. Przysmakiem ich jest oczywiście herbata z miętą i orzeszkami piniowymi (bardzo słodka). Kolejną potrawą jest couscous. Miałem okazję spróbować razem z baraniną - szczerze, baranina to nie mój smak. Bardzo popularnym mięsem jest właśnie baranina i przemierzając ten kraj można w wielu miejscach zobaczyć wiszące ciała tych zwierząt i grille, na których przyrządzane jest właśnie to świeże mięso.
Jeżeli kiedykolwiek będziecie wybierali się do Tunezji, w szczególności do hoteli:
Carribean World Borji Cedria, Yasmine Beach, Carribean World Venus, Thalassa Sousse, El Mouradi Mahdia, Skanes Serail, Carribean World Monastir, Thalassa Mahdia, Rosa Beach
śmiało piszcie do mnie, pokażę Wam zdjęcia oraz odpowiem na pytania odnośnie hoteli. Kontakt do mnie można znaleźć na www.gdansk.ostatniemiejsca.pl
A TERAZ KONKURS!
Do wygrania zestaw przypraw prosto z Tunezji a w nim m.in.: herbata miętowa, przyprawa do couscous(4 epices), papryka, cumin, szafran, curry, kolendra, harissa - również do couscous - bardzo pikantna,
Co zrobić aby wygrać? Wystarczy polubić naszą stronę na FB http://www.facebook.com/gotujebochce oraz dodać w komentarzu pod postem swoje imię.
Spośród wszystkich osób, które spełnią oba warunki wybiorę 1 zwycięzcę.
PROŚBA MAŁA DO WAS ABYŚCIE UDOSTĘPNILI RÓWNIEŻ SWOIM ZNAJOMYM!
Rozwiązanie konkursu zróbmy hmm we wtorek 24.04.2012
Zapraszam do zabawy!
Nagroda |
I LOVE TUNISIA!
Diana :)
OdpowiedzUsuńMilena ;-)
OdpowiedzUsuńJola:)
OdpowiedzUsuńKasia ^^
OdpowiedzUsuńZapomniałam dodać, że polubiłam FB jako Walka W Kuchni :)
UsuńGosia
OdpowiedzUsuńgosia.ptaszek@gmail.com
Dominika :)
Usuńdominika.torenc@gmail.com
Dominika :)
OdpowiedzUsuńdominika.torenc@gmail.com
Klaudia S.
OdpowiedzUsuńklaudia.sroczynska2gmail.com
Marzą mi się takie przyprawy, cudowne!
Paulina
OdpowiedzUsuńpaulina-caban@o2.pl
Gdyby ktoś Cię zapytał o Thalassa Village Skanes to odeślij do mnie:D
Magda
OdpowiedzUsuńobada.magda@gmail.com
Emilia W.
OdpowiedzUsuńemcia.pichci@vp.pl
Karolina! :)
OdpowiedzUsuńAleksandra
OdpowiedzUsuńolusia23@poczta.onet.pl
Julka
OdpowiedzUsuńAnia :)
OdpowiedzUsuńJędrzej
OdpowiedzUsuńiwona
OdpowiedzUsuńPaweł!
OdpowiedzUsuńKrystyna (Tina)
OdpowiedzUsuńTomek
OdpowiedzUsuńdamballa@poczta.onet.pl