HRS

piątek, 18 maja 2012

Naleśniki z farszem pieczarkowo-serowym


Naleśniki z farszem pieczarkowo - serowym miały już jakiś czas temu się pojawić na blogu, ale jakoś zdjęcia były do niczego, to potem zapomniałem i tak dziś siedząc i zastanawiając się co zrobić na obiad wpadłem na pomysł, że znów je zrobię. Dość prosto się je robi, a smak naprawdę jest wyśmienity.




Porcja ok 10 naleśników


Ciasto do naleśników składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody mineralnej GAZOWANEJ
2 jajka
posiekana pietruszka zielona (do koloru i smaku)
sól, olej


Naleśniki chyba każdy potrafi zrobić, więc chyba nie ma sensu opisywać no ale: wszystkie składniki dokładnie miksujemy na jednolitą masę, dodajemy pietruszki i najlepiej blenderem potraktować wszystko. Odstawiamy na 15-20 minut, aby ciasto nabrało lekko zielonego koloru i smażymy.

Farsz składniki:
30 - 40 dkg pieczarek
3 ząbki czosnku
pietruszka zielona
1/2 cebuli
10-15 dkg sera żółtego
sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Cebulkę kroimy w kostkę.
2. Pieczarki można zetrzeć na tarce, drobno pokroić - ja pociąłem je przy pomocy blendera.
3. Ser żółty kroimy w małe kostki.
4. Pietruszkę drobno siekamy.



5. Na patelni rozgrzewamy trochę masła i oliwy.
6. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę.
7. Dosypujemy posiekane pieczarki, solimy i całość dusimy z 10-15 min.
8. Do pieczarek dodajemy wyciśnięty czosnek, pietruszkę zieloną i na koniec ser żółty.
9. Całość posypujemy pieprzem.
10. Wszystko trzymamy na wolnym ogniu dokładnie mieszając, aż ser się rozpuści.

   
11. Usmażonego naleśnika kładziemy na płaskiej powierzchni.
12. Kładziemy na niego łyżeczkę farszu i dokładnie rozsmarowujemy na środku naleśnika.
13. Całość składamy w prostokąty (tak jak na obrazkach poniżej)
14. Złożone naleśniki podsmażamy jeszcze na rozgrzanej patelni.
15. Gotowe - można jeszcze polać sosem czosnkowym, ale nie trzeba :)

S M A C Z N E G O !!




3 komentarze:

  1. Hej, polecam zastąpić wszystkie "mokre" składniki piwem - sprawdza się i pasuje do męskiej kuchni. pozdrowienia z krakowa

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Często robię podobne naleśniki na obiad lub kolację :). Same ciasto przygotowuję zawsze wg. przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/, dzięki któremu wszystko mi się udaje. Do sporządzania ciasta warto jest używać odpowiedniej patelni oraz składników takich jak mąka o właściwym typie.

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za odwiedzenie bloga :)
Prosimy o pozostawienie śladu po sobie w postaci opinii :) Anonimowi niech zostawią swoje imie.
Dziękujemy za wszystkie komentarze

Zobacz także:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...